Kelemen: nem Erdélyt képviseli Tőkés a Fidesz-listán

Nem kívánnak foglalkozni Tőkés László személyével, Erdélyt nem a volt püspök, hanem az RMDSZ képviseli Erdélyben, fogalmazott pénteken újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor. A szövetségi elnök Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót.

A politikus nem kívánta kommentálni azt a hírt, hogy Tőkés László a Fidesz európai parlamenti listájának harmadik helyére került. Mint fogalmazott, ez Tőkés és a Fidesz döntése volt, a választásokon kettős állampolgárok pedig nem adhatják a voksukat magyarországi listára.

Az MTI-n megjelent mondatra, amely szerint Erdélyt Tőkés László, az EMNP elnöke képviseli, és akinek „jelöltségéről egyeztettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is”, Kelemen azt mondta: Erdélyt nem Tőkés László, hanem az RMDSZ képviseli. „Tőkés László Tőkés Lászlót képviseli a Fidesz listán” – jelentette ki.

Kelemen aggasztó jelenségnek nevezte a Jobbik magyarországi megerősödését. „Legyen szó bármilyen szélsőségről, zavart keltenek nem csak egy állam szintjén, hanem az Európai Unión belül is” – fogalmazott a politikus.

Megjegyezte: „néhány újságírótól eltérően” tudták, hogy a Jobbik Erdélyben nem rendelkezik erős bázissal, ezt a választások pedig igazolták is. A választások kapcsán arról is beszélt, Toró T. Tibor EMNP-elnök közleménye ellenére az RMDSZ nem kampányolt a szocialistáknak, de kiállt amellett, hogy az erdélyi magyarok éljenek szavazati jogukkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?