Hvg.hu: Orbán és Tőkés barátságának a KDNP itta meg a levét

Tőkés László felkerülése a Fidesz EP-listájára kisebb zavart okozott a két magyarországi kormánypárt viszonyában. A listaalakításnál ugyanis a KDNP-sek hátrébb szorultak, rosszabb szereplés esetén még az sem zárható ki, hogy nem lesz képviseletük az Európai Parlamentben – írta csütörtök este a hvg.hu.

A portál emlékeztet arra, hogy az EP-listán Tőkés László a harmadik, a legelső KDNP-s pedig a jelenlegi egyházügyi államtitkár, Hölvényi György a 12. helyen, aki korábban maga is európai parlamenti képviselő volt. Pelczné Gáll Ildikó pedig a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, előzetes számításaik szerint 10-12 helyet szerezhet meg a Fidesz-KDNP a Magyarország számára rendelkezésre álló 21-ből.

Ez azt jelenti, hogy csak nagyon jó – legalábbis a Fidesz becsléseihez képest is a legjobb – szereplés esetén kerülhet be kereszténydemokrata politikus az EP-be. Viszont a nagyobbik kormánypárt legújabb ötletéből – hogy külhoni magyar politikusokat is feltesznek a listájukra – legalább három határon túli szervezet, képviselő is jól járhat, mert a harmadik helyen Tőkés László, a 9. és a 10. helyen egy-egy kárpátaljai, illetve vajdasági jelölt szerepel (az utóbbiakat még nem nevezték meg) – állapítja meg a hvg.hu.

Orbán ragaszkodott hozzá

A portál úgy tudja: mivel 2009-ben a KDNP Surján László 5. helyével kapott legalább egy biztos helyet, idén feszültséget okozott a két párt között a listaállítás, mert a KDNP-sek hátrébb szorultak. A listáról folyó egyeztetéseken még arról volt szó, hogy a Brüsszelből hazatérő Surján helyét kaphatja majd meg Hölvényi, ám az államtitkárt végül mégis a 12. „billegő” helyre osztották be.

A hvg.hu információi szerint ez bosszúságot okozott a kisebbik kormánypártban. A lista egyetlen „billegős” helyét ugyanis méltánytalannak tartják, volt olyan forrás, aki úgy vélte: miközben a KDNP április 6-án hozta az összes egyéni kerületét, a Fidesz 10-et veszített, így a kereszténydemokratákat „jobban meg kéne becsülni”.

A portálnak egy név nélkül nyilatkozó fideszes politikus is elismerte: Tőkés László előkelő helye borította meg a viszonyokat. Állítólag Orbán Viktor ragaszkodott hozzá, hogy Tőkés előkelő helyet kapjon, és a lelkész 1989-es romániai forradalmi szerepére hivatkozott. A pártelnök-miniszterelnök a kelet-európai rendszerváltás egyik szimbólumának tartja Tőkést, és mint azt a hvg.hu egyik forrása megjegyezte, ez még azt is felülírja Orbánnál, hogy a lelkész botrányos válása és újranősülése miatt korábban még a botránylapokba is bekerült.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?