Tőkés László a harmadik a Fidesz EP-listáján

Tőkés László kapta a harmadik helyet a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján. A párt ezt hivatalosan még nem jelentette be, de Kövér László házelnök az Origónak megerősítette.

A Fidesz politikusának tájékoztatása szerint a jelöltlista első öt helyén ezek a nevek szerepelnek ebben a sorrendben: 1. Pelczné Gáll Ildikó, 2. Szájer József, 3. Tőkés László, 4. Deutsch Tamás, 5. Gyürk András.

Ahhoz, hogy egy magyarországi párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjtenie és leadnia a Nemzeti Választási Irodánál. Eddig 35 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásra, és több jelölőszervezet már át is vette az ajánlóíveket, és megkezdte a támogató aláírások gyűjtését.

FRISSÍTÉS: A Fidesz választmánya után, amelyen elfogadták a párt európai parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját, Szájer József és Pelczné Gáll Ildikó tartott sajtótájékoztatót, amelyen megerősítették az Origón közölteket.

A Fidesz "nemzeti listát állított össze", vagyis határon túliak is szerepelnek rajta - jelentette be Pelczné, ez azt jelenti, hogy Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről, a Vajdaságból és a diaszpórából is lesz képviselőjelöltjük, bár még nincs meg minden területre a jelöltjük. Arra is figyeltek, hogy szövetségeseik - elsősorban a KDNP - is rajta legyen a listán. Pelczné szerint az árpilis 6-i választás az EU mellett is szólt, de ennek ellenére nem fognak “diktátumokat elfogadni Brüsszelből.  

Bejelentették a képviselők listáját is, az első két helyen maga Pelczné és Szájer szerepel, őket Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, és Gál Kinga követi. A listán ezután Schöflin György és Erdős Norbert szerepel, majd a következő két helyen határon túli magyarok fognak szerepelni, őket még keresik, velük még tárgyalnak - mondta Szájer József. Pelczné szerint előzetes számítások szerint 10-12 helyet szerezhet meg a Fidesz-KDNP a magyarok által megszerezhető 21-ből.

A teljes lista 63 fős lesz, mondta Szájer, aki szerint erre azért van szükség, hogy ha valaki kiesik, akkor lehessen új embert delegálni az EP-be. A lista végére “tolóemberként” felkerül Orbán Viktor és Semjén Zsolt is.

Mint ismert, Tőkés László Fidesz-listára kerüléséről korábban hónapokig folytak a találgatások. Elsőként Toró T. Tibor, az EMNP elnöke lebegetette meg tavaly, hogy a párt védnöke a magyarországi párt színeiben indulhat a választásokon, de ezt Orbán Viktorék hivatalosan soha nem erősítették meg. Maga Tőkés László is kitérő válaszokat adott, amikor erről kérdezték. Listára kerülése akkor nyert bizonyosságot, amikor Toróék eldöntötték, hogy nem indulnak az EP-választásokon, és felkérték a Fideszt, hogy vegye fel listájára az EMNT elnökét.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?