Amerikai diplomata: meg fogjuk védeni Romániát!

Az Egyesült Államok és a NATO kötelezettséget vállal arra, hogy megvédje Romániát – jelentette ki csütörtök este a bukaresti amerikai nagykövetség ügyvivője, Duane Butcher, akit a Mediafax idézett.

A diplomata Titus Corlățean román külügyminiszternek arra a kérésére reagált, hogy a NATO csoportosítsa át Kelet-Európába az Európában állomásozó fegyveres erőit. Butcher elmondta, Washingtont aggasztják a krími eseményeket követő „agresszív” orosz lépések.

A nagykövetség ügyvivője szerint Washingtonnak több eszköze is van arra, hogy megóvja a szövetségesei biztonságát. „Romániának tudnia kell, hogy számunkra a NATO-szerződés ötödik pontja szerint. Meg fogjuk védeni az országukat” – jelentette ki. A diplomata arra utalt, hogy a katonai szervezet szerződésének ötödik cikkelye szerint a NATO köteles megvédeni azt a tagállamát, amelyet támadás ér.

Titus Corlățean az AFP hírügynökségnek adott interjúban beszélt arról, hogy Ukrajna szomszédjaként Bukarestet rendkívül aggasztják az ukrán válság legújabb fejleményei. A román diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy Moszkvát nagyon irritálja a NATO deveselui katonai bázisa.

Kapcsolódók

Kimaradt?