Elkészült a világ legpontosabb órája

Az Amerikai Szabványügyi Intézetben (NIST) 1950 óta készítenek cézium-alapú atomórákat. A legújabbat, a NIST-F2 most vált hivatalossá, és elképesztő pontosságú időmérőről van szó: 300 millió év alatt egyetlen másodpercet sem késik, vagy siet (ezt ellenőrizze le valaki) – számolt be a hvg.hu.

Az F2 így már háromszor olyan pontos, mint elődje, az F1, amely 1999 óta szabványként szolgál. Mindkét óra céziumatomok szökőkútjával próbálja meghatározni a másodpercet, ami tulajdonképpen a cézium-133 atom 9 192 631 770 rezgésének időtartama, két igen finom energiaátmenet között.

Az F1 és F2 között a legfontosabb eltérés, hogy az előbbi még közel szobahőmérsékleten működik (kb. 27 fok), az F2 atomjai viszont egy sokkal hidegebb környezetben, -193 fokon, ahol jelentősen kisebb a háttérsugárzás, és a mérési hibák is csökkenthetők. A NIST-nél most azt tervezik, hogy az F1-et és az F2-t együtt futtatják, a hosszú távú összehasonlítás ugyanis segíthet hibáik feltárásában.

Mire jó ez az elképesztő pontosság? A világegyetem kutatásában játszott szerepén túl arra is, hogy hozzájáruljon a NIST munkájához, a szervezet ugyanis széles körű időzítési és szinkronizálási szolgáltatásokat is nyújt. A NIST hivatalos idejét használják időbélyegzőként az amerikai pénzügyi tranzakcióknál, de említhetnénk az Internet Time Service-t is, amely automatizált kérések alapján naponta szinkronizál órákat, számítógépeket, hálózati eszközöket.

Kimaradt?