Három évezrede készült szarkofágra bukkantak Izraelben

Egyiptomi stílusban készült szarkofág részeit találták meg Izrael északi vidékén, Názáret közelében gázvezeték fektetése közben. „Különleges leletre bukkantunk, egy cilinderformájú koporsóra, amelynek fedelén embert ábrázoló dombormű látható" - közölték a munkában részt vevő régészek. Az antik töredékek megtalálásának hírét szerdán jelentette be az izraeli régészeti hatóság.

A szarkofágban egy csontvázat és több kerámia és bronz használati tárgyat is találtak. Előkerült egy bronz tőr és egy szkarabeuszmotívummal és I. Széthi (I. Szethosz) egyiptomi fáraó nevével díszített arany pecsétgyűrű is - mindezek arra utalnak, hogy a helyi közösség egyik fontos alakjának maradványait rejtette a koporsó.

Ron Beeri régész elmondása szerint abból indulnak ki a szakértők, hogy a rejtélyes halott a Bibliában is említett Kánaán lakosa lehetett, aki az egyiptomi közigazgatásnak dolgozott. Az is lehetséges viszont, hogy egy gazdag férfiról van szó, aki az egyiptomi temetkezési rítusokat kívánta utánozni. A kutatók fontolóra veszik DNS-vizsgálat elvégzését is, hogy megállapítsák, kánaáni vagy egyiptomi volt-e a koporsóban fekvő férfi.

A szarkofág előkerülése újabb bizonyíték arra, hogy az egyiptomiak ellenőrzés alatt tartották a Jezréel-völgyet a késő bronzkorban, az időszámítás előtti 13. században. A kutatók szerint az elmúlt ötven évben nem találtak a régióban hasonló leletet.

Kimaradt?