A romániaiak több mint kétharmada fizet hálapénzt

A városlakók csaknem 70 százaléka fizet hálapénzt, vagy ad ajándékot a jobb egészségügyi szolgáltatásért - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség, egy friss felmérés adatait ismertetve.

A páciensek 84 százaléka mondta azt, hogy a közegészségügyi hálózatban elvárják a paraszolvenciát, és öt százaléka mondta ugyanezt a magánklinikákról. A válaszadók 38 százaléka fizetett hálapénzt orvosának a legutóbbi szakrendelésen, 23 százalékuk a legutóbbi műtétért, és 21 százalékuk a kezelésért. A tanulmány szerint a megkérdezettek átlagosan 340 lejes hálapénzt adtak orvosuknak.

A kórházi ellátást igénybe vevő válaszadók legnagyobb része (27 százaléka) az ápolóknak ad ajándékot, 16 százalékuk a műtősöknek, 15 százalékuk pedig a gondozóknak. A felmérésből kiderül, hogy a páciensek leginkább a rohammentő-szolgálatban (SMURD) bíznak (83 százalékban), legkevésbé pedig az egészségügyi minisztériumban (26 százalékban).

A közvélemény-kutatást reprezentatív mintán, több mint ezer fő megkérdezésével végezték el.

Egy Bukarestre korlátozott tavalyi felmérés szerint a fővárosban élők több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának hálája jeléül, de csaknem 90 százalékuk elítéli azt, ha az orvos igényli a hálapénzt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?