Megsemmisítik a százezer fontos ál-Chagall képet?

Nem harcol tovább hamisnak bizonyult Chagall-kép megmentéséért egy brit gyűjtő, akinek festményéről egy francia szakértői bizottság a közelmúltban megállapította, hogy hamisítvány, és ezért az ottani törvények értelmében meg kell semmisíteni.

Martin Lang 1992-ben vásárolta a fekvő női aktot ábrázoló akvarellt százezer fontért abban a hitben, hogy a mű Marc Chagall hiteles alkotása, amely 1909-1910 környékén született. Lang fia a közelmúltban egy hamisításokról szóló BBC műsor szakértőit kérte fel, hogy állapítsák meg, eredeti-e a festmény.

A hitelesség megállapítására Párizsba küldték a művet a Chagall Bizottsághoz, amelyet az orosz származású Chagall unokája működtet nagyapja örökségének megőrzésére. A bizottság azonban kijelentette, hogy a festmény hamisítvány, és a francia törvények értelmében meg kell semmisíteni. A képet, amelyet a szakértők szerint az 1930-as évek után festettek, nem adták vissza tulajdonosának.

A Leeds-i üzletember eredetileg vissza akarta szerezni az alkotást, ám mostanra úgy döntött, hogy „a franciákból való teljes kiábrándultsága miatt kiszáll a dologból". Elmondta, a Chagall Bizottság idézést küldött neki, „egy meghallgatást akarnak tartani, de azt mondtam, hogy nem szeretnék belemenni a dologba. Nem látom értelmét az egésznek. Veszett ügynek tartom, ezért azt mondtam nekik, hogy nem éri meg".

„Nincs értelme a pereskedésnek. Franciaországról van szó, francia bíróságról, az ő javukra fognak dönteni. Szégyenletes" - tette hozzá Lang. A bizottság szóvivője szerint az ügy „a bíróság kezében van". Hozzátette: "Soha nem volt kétség afelől, hogy ez az alkotás hamisítvány". A szóvivő szerint a bíróság a mű megsemmisítésével kapcsolatban is döntést hoz. 

Az 1985-ben elhunyt Chagall az egyik legnagyobb hatású modernista festőművész volt, munkái dollármilliókért cserélnek gazdát.

Kimaradt?