3D nyomtatott koponya mentett életet

3D nyomtatott koponyaimplantátumot ültettek be egy nő feje tetejére. A 22 éves holland olyan krónikus csontbetegségben szenvedett, amilyen 1,5 centiméterről 5 centiméterre vastagította a koponyáját. Ez korlátozott látást és fejfájásokat okozott nála – írja az Index..

A műtétet az utrechti University Medical Centre  idegsebészei hajtották végre: ez az első sikeres 3D nyomtatott koponyabeültetés, amit nem dobott ki a páciens immunrendszere. A műtétet egy hónapja végezték, de a kórház csak most hozta nyilvánosságra A Bon Verweij által vezetett műtét 23 óráig tartott. A páciens koponyája már annyira vastag volt, hogy enélkül súlyos agykárosodást szenvedett, és a közeljövőben meghalt volna. 

A koponyát speciálisan a betegre szabták, tartós műanyagból készült. A műtét óta visszanyerte rendes látását, tünetmentes, és már dolgozik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a műanyagot ki kell-e cserélni a későbbiekben.

A kutatóknak már van gyakorlatuk 3D rekonstrukciókban, ilyen hatalmas implantátumot azonban még sosem építettek be. Azt remélik, hogy a későbbiekben akár koponyasérüléseket is javíthatnak majd ezzel a technikával.

Kimaradt?