Szerdán várhatóan leváltják a háromszéki prefektust

A szerdai kormányülésen várható leváltják Dumitru Marinescu háromszéki prefektust. Helyébe a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) Kovászna megyei igazgatóját, Marius Popicát nevezik ki kormánymegbízottnak.

Ezt a sajtóértesülést megerősítette Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, az RMDSZ megyei vezetője is, aki szerint a kormány ülésének napirendjén szerepel a prefektuscsere.

„Legyen világos, aki túlfeszíti az etnikai dimenzióban értelmezhető húrt, nem tartjuk jó megoldásnak, hogy a prefektusi tisztséget betöltse” – jelentette ki Tamás Sándor, aki szerint mind Codrin Munteanu mind Dumitru Marinescu túlfeszítették a húrt, amikor sorozatban támadták a magyar nyelvhasználatot és a székely szimbólumokat.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ugyanakkor rámutatott: az RMDSZ nem igényelt sem prefektusi, sem alprefektusi tisztséget Háromszéken, ugyanis meggyőződésük, hogy nem a kormány megbízottjának személye, hanem jogszabályok kellene biztosítsák a társadalmi és etnikumközi békét.

Antal Árpád ás Tamás Sándor már korábban kérte a kormánytól a prefekus leváltását. Dumitru Marinescu ezt a maszol.ro-nak úgy kommentálta: nem olyan könnyű őt kimozdítani a helyéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?