Háromszéken nem lesz magyar prefektus

A háromszéki RMDSZ nem kért magyar prefektust vagy alprefektust, viszont kérik Dumitru Marinescu jelenlegi kormánymegbízott leváltását – közölte szerdán Antal Árpád.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi polgármestere és a szövetség helyi elnöke sajtótájékoztatón rámutatott: a politikai egyezségek alapján a három székely megyéből – Hargita, Kovászna és Maros – egybe neveznek ki magyar prefektust. A háromszékiek és a Hargita megyeiek a szolidaritás jegyében Maros megye javára lemondtak a tisztségről, hiszen ott az RMDSZ-nek nincsenek önkormányzati tisztségei, és nem is volt ott még magyar kormánymegbízott.

Antal Árpád rámutatott, hogy alprefektusi tisztséget ígértek Háromszéknek, de ugyancsak a szolidaritás jegyében lemondtak erről is, mert úgy gondolják többet ér egy alprefektus például Kolozs, Temes megyékek, mert sokkal fontosabb, hogy legyen alprefektus ott, ahol szórványban élnek a magyarok.

Antal Árpád ugyanakkor leszögezte: a háromszéki RMDSZ kéri Dumitru Marinescu leváltását, mivel úgy ítélik meg, visszaélt tisztségével, és rosszindulatúan viszonyult például a települések zászlójának ügyéhez. A polgármester kifogásolja, hogy a háromszéki prefektus 20 település ellen indított zászlópert, miközben például a szomszédos Brassó megyében egyetlen ilyen per se indult, holott az ottani települések is fogadtak el települészászlókat.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke szerint két hét múlva dől el, hogy ki lesz a megye magyar prefektusa. "Még gondolkozunk azon, hogy ki lehet a legmegfelelőbb személy a tisztségre" – nyilatkozta a maszol.ro-nak a politikus. Brassai nagy eredménynek nevezte, hogy magyar ember vezetheti a kormány területi hivatalát, mivel erre a rendszerváltás óta nem volt precedens.

A következő Kovászna megyei prefektust a Szociáldemokrata Pártnak kell kineveznie, mondta Antal Árpád. Mindössze az a kérésük, hogy olyan személy töltse be ezt a tisztséget, aki korábban nem sértette meg a magyar közösséget és nem viszonyul rosszindulatúan a magyar közösség ügyeihez.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró kifejtette: nem a prefektustól, hanem a jogszabályoktól várja el, hogy megoldja a problémákat. „Láthattuk azt, hogy tehettünk oda bárkit prefektusnak, amíg a jogszabályok rosszak, és a rendszer olyan amilyen, nekünk úgy is problémáink vannak” – magyarázta.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?