Szigorú mércét szab a tanároknak a készülő etikai kódex

A készülő tanügyi etikai kódex értelmében a tanároknak tiltják a kollegák elmarasztalását, kritizálását. A szabályzat kimondja: kölcsönös tisztelet és szolidaritás kell hogy jellemezze a pedagógusokat. A kódex ugyanakkor tiltja a plágiumot és a szellemi értékekkel való visszaélést – írja a Mediafax.

A tanárok etikai kódexe tervezetének kidolgozása a napokban véget ér, a hírügynökség szerint nemsokára közvitára bocsátják.

A tervezetben egyebek mellett szerepel, hogy a tanárok nem minősíthetik egymást sem szóban, sem tettekben és semmi olyat nem cselekedhetnek, ami kollégáik vagy az általuk képviselt intézmény szakmai vagy személyes megítélésének ártana. Kötelezi a tanügyben dolgozókat arra, hogy kerüljék el a politikai és vallási nézetkülönbségeket feltáró beszélgetéseket, valamint elítél bármilyen diszkriminatív magatartást. 

A készülő kódex arra is kitér, hogy tanárok nem nyilatkozhatnak a diákok tanulmányi előmeneteléről anyagi javak reményében: vagyis nem sugallhatják azt a szülőknek, hogy a diáknak magánórákra lenne szüksége, s ebben a pedagógus segítene.

Kapcsolódók

Kimaradt?