FSLI: az etikai kódex terjedjen ki a szülőkre és diákokra is!

A diákokra és szülőkre háruló kötelezettségekre is kiterjesztené a tanügyi etikai kódexet a Szabad Tanügyi Szakszervezetek (FSLI) elnöke. Simion Hăncescu hétfőn emlékeztetett arra, hogy az etikai kódex jelenleg semmiféle szankciót nem ír elő arra az esetre, ha bántalmazás éri a tanárt.

„Az elmúlt időben számos olyan esemény történt a közoktatásban, ami sürgeti az etikai kódex véglegesítését” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Hozzátette, a minisztériumban még mindig senki nem érti, hogy a jelenleg közvitán lévő szabályzat az oktatási törvény részét képezi majd, vagy önálló szabályzatként kezelik.

A szakszervezet módosító javaslatokat fogalmazott meg, sürgetve a kódex véglegesítését. A módosító javaslatok egy része a szülőkre is felelősséget hárít az oktatási folyamatban. Az akaratuktól teszi például függővé azt, hogy egy tanár tarthat-e magánórákat is az osztályába járó diákoknak. A jelenlegi előírás szerint ez tilos. A FSLI javaslatai közt szerepel az is, hogy büntessék azt a szülőt, aki bármilyen módon fenyegeti vagy bántalmazza az oktatót.

Az etikai kódexnek január végén kész kellett volna lennie, ám a több éve kidolgozás alatt levő szabályzat ma sem került a kormány asztalára - emlékeztet a FSLI.

Kapcsolódók

Kimaradt?