„A szabadságvágy a legszorosabb kötelék a magyarság számára”

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Maros megyei Kelementelkén ünnepelte szombaton délelőtt a Magyar Szabadság Napját. Az emléktábla avatást és koszorúzást követően a Szövetség Maros megyei képviselője ünnepi beszédében kiemelte: az 1848-as forradalmi hősök által megfogalmazott társadalmi, politikai üzenetek ma is aktuálisak, az európai szabadság még mindig nem teljesedett ki, harcukat a ma emberének kötelessége továbbvinni.

„Nincs is ennél szebb kifejezés, mint a magyar szabadság. Ebben minden benne van, hiszen ha szabadság van, jobb élet van, anyanyelvhasználat van, jogok vannak, és ezek tiszteletben vannak tartva. A magyar nemzet ezért harcol évszázadok óta. Ha Európa történelmét megnézzük, azt látjuk, hogy jóval nagyobb nemzetek tűntek el az idők során, míg mi, évszázadokon át, itt Erdélyben, Magyarországon, a Felvidéken, a Vajdaságban meg tudtunk maradni, mert összetartott minket egy közös akarat és anyanyelv, egy közös szabadság érzet. Nem véletlen, hogy 1989-ben mi is kivettük a részünk az akkori forradalomból. Az a mi forradalmunk is volt, mert meg akartunk szabadulni egy, a kisebbségeket teljese elnyomó rezsim alól” - fogalmazott ünnepi beszédében Borbély László.

Elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt Nyárádszeredában, a 21. Bocskai Napok keretén belül, Bocskai Istvánra, a 409 éve fejedelemmé választott vezérre emlékeztek. „Uralkodása alatt Bocskai két fontos dologra jött rá, és szerintem ez az ő legfontosabb hagyatéka: egyrészt, hogy valamilyen formában, egyesítenie kell a magyarságot, és a szabadságharcban együtt kell fellépniük jogaikért, másrészt pedig, hogy politikai pártfogók, partnerek nélkül mindez nem valósulhat meg. A jövőbe látó Bocskai rájött, hogy ez az egyetlen megoldás arra, hogy a magyar nép a továbbiakban sem a Habsburgoknak, sem a törököknek ne legyen kiszolgáltatva. Amit ő akkor elmondott, ma is érvényes. Meg kell találnunk a módját annak, hogy dialógus útján, politikai partnerek támogatásával, áldozatok nélkül őrizzük meg Erdélyt, a magyarságot. Ez Bocskai végrendelete, nekünk pedig vigyáznunk kell rá” - hangsúlyozta a Szövetség politikai alelnöke. Hozzátette, meg kell találnunk annak a módját, hogy a román többséggel megértessük, hogy amit mi akarunk, nem ellenük szól. „Ez nyilván nem két nap, két hét alatt fog megtörténni, az RMDSZ 1989 óta ezt próbálja megértetni, meghallatni velük” - fogalmazott Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke beszédében kiemelte: ha európaiságról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk a közelgő EP-választásokról, hiszen ahhoz, hogy a romániai magyarság hangját Brüsszel is meghallja, fontos, hogy a Szövetség legalább 2-3 képviselővel bejusson az Európai Parlamentbe. „Ha nem tudunk ott lenni Brüsszelben vagy a román parlamentben, senki nem képviselné a romániai magyarság érdekeit. A tapasztalat is azt bizonyítja, minket csak akkor hallgattak meg, ha szükség van ránk. De csak akkor lehet ránk szükségük, ha erősek vagyunk, ehhez elengedhetetlen az Önök támogatása, évről-évre. Ezért fontos, hogy május 25-én menjünk el szavazni, és mutassuk meg újra, hogy erősek vagyunk. Feltehetjük a kérdést, hogy 28 ország 750 EP- képviselője mellett, mit tud tenni a 2-3 romániai magyar képviselő. Úgy, ahogy itt, a román parlamentben 5-6 százalékkal gyakran mi vagyunk a mérleg nyelve, a 19 magyar EP képviselő is lehet döntő tényező. Éljünk tehát jogainkkal, mutassuk fel a közös akaratot, mert csak így valósítható meg az oly sokat emlegetett és várt magyar szabadság” - mondta el beszédében Borbély László.

Kimaradt?