A magyar rendőröknek mától nincs arcuk

A sajtófotósok munkáját megnehezítő új magyar polgári törvénykönyvről ír a Guardian című brit lap. Mától ugyanis nem lehet olyan fotót készíteni az utcán, aminek elkészültéhez nem adta engedélyét mindenki, aki a képen feltűnik.A lap azt írja, hogy a hivatalos verzió szerint a szabályozás illeszkedni fog az eddigi igazságszolgáltatási gyakorlatba, de a magyar sajtófotósok szerint sem ennyire egyszerű a helyzet.

A Guardiannek nyilatkozott a hvg.hu díjnyertes fotósa, Stiller Ákos is, aki szerint nem egyértelmű, hogy először fotózzon, és utána kérjen engedélyt, vagy épp fordítva. Hasonlóan látja a helyzetet Magócsi Márton, az Origo fotórovatának vezetője is, aki szerint nagyon életszerűtlen, hogy bármely pillanat lefotózása előtt engedélyt kérjenek a képen szereplőktől. Tanácstalanok az ügyvédek is, Bognár Eszter szerint nonszensz a jogszabály, és egyszerűen betarthatatlan is.

Bár az eddigi gyakorlat szerint a szerkesztőségeknek eddig is ki kellett takarniuk a rendőrök arcát – különben az erre szakosodott ügyvédi iroda több száz ezer forintot kért – az új polgári törvénykönyv most ezt kőbe is vési. Ilyen szabályozás egyébként Európában nincs, egyedül Azerbajdzsánban nem lehet mutatni a rendőrök arcát. Stiller Ákos ezzel kapcsolatban azt mondta, a magyar rendőrség kitűnő munkát végez, de amikor ezt a foglalkozást választották, tudták, hogy egyfajta közszereplők lesznek. Az új polgári törvénykönyv pedig hatalmas különbséget tesz az állam és a polgárok között. A rendőrök kikockázását pedig undorítónak és abszurdnak tartja. Mint Stiller Ákos a Guardiannek fogalmazott, ha Robert Capa élne, akkor szégyellné magát, vagy azt tenné, amit tett: elmenne egy olyan országba, ahol a rendőröknek van arcuk.

Kimaradt?