Korodi Attilának nem prioritás a verespataki bányaberuházás

Nem tekinti prioritásnak a verespataki aranybánya-beruházást Korodi Attila, a harmadik Ponta-kormány környezetvédelmi miniszteri posztjának várományosa.

Az RMDSZ-es képviselő kedden a kormány beiktatását megelőző parlamenti bizottsági meghallgatás után az MTI-nek elmondta: a verespataki aranybánya-beruházás jelenleg holtvágányon van, ezért nem tekinti prioritásnak.

Korodi Attila emlékeztetett, hogy tavaly a szenátus elutasította a beruházást elősegítő törvénytervezetet, és ha ez várhatóan végleges döntéssé válik, akkor a verespataki beruházást vizsgáló parlamenti különbizottság javaslata értelmében a környezetvédelmi minisztériumnak el kell végeznie néhány kutatást. "Van egy megelőlegezett döntés, amit ha véglegesítenek, további kutatásokat kell végezzen a minisztérium" - mondta a Korodi Attila.

A minisztérium feladatának tekinti, hogy az idén és jövőre minél több közberuházást végezzenek el uniós pénzekből, és ebből a forrásból az RMDSZ infrastruktúra-fejlesztései is megvalósulhatnak - magyarázta.

A 37 éves csíkszeredai születésű Korodi Attila a bukaresti Műegyetemen végezte felsőfokú tanulmányait 1995 és 2001 között. A versenyszférában kezdett dolgozni, majd 2004-ben Hargita megyei önkormányzati képviselő lett. Az RMDSZ-nek 2004-ben való kormányra lépését követően környezetvédelmi államtitkár lett, 2007-től környezetvédelmi miniszter. Akkor alig 29 évesen a mindenkori román kormány legfiatalabb tagja volt.

Miniszterré való kinevezését követően a román környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a verespataki aranybánya-beruházás engedélyeztetési folyamatát egy, a beruházó számára kedvezőtlen bírósági ítélet miatt. Korodi azóta következetesen a beruházás megvalósulása ellen érvelt, és a román közvéleményben a projekt egyik következetes ellenzőjeként tartják számon.

Korodi másodszor, 2012-ben rövid ideig irányította a zöld tárcát a tiszavirág életű Mihai Răzvan Ungureanu vezette kormányban. Akkor alig tizenhét napig töltötte be a tisztséget, mert időközben az Ungureanu-kormánytól megvonta a bizalmat a bukaresti parlament.

Kimaradt?