Băsescu: alkotmányellenes a kormányprogram megváltoztatása

Alkotmánybírósághoz fordul Traian Băsescu, ha a Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök vezette kormány beemeli programjába az RMDSZ célkitűzéseit - jelentette be a jobboldali elnök egy vasárnapi televíziós interjúban.

Az államfő azt fejtegette, hogy a kormány programját csak a parlament fogadhatja el egy új kabinet beiktatásakor, de a maga részéről semmiképp nem adna újabb kormányalakítási megbízást Victor Pontának, akit velejéig korrupt politikusnak tart.

Băsescu közölte: tudomása van arról, hogy az RMDSZ a kisebbségi törvény elfogadását, a helyi jelképek és kisebbségi zászlók kitűzésének jogát kéri, továbbá igényli az anyanyelv használatának lehetőségét a központi intézményekben és az egészségügyben, "elfelejtve, hogy minden román állampolgárnak, etnikumától függetlenül ismernie kell a nemzeti nyelvet" - sorolta az államfő.

Hozzátette: nem tudja, elfogadja-e mindezt Ponta, de szeretné megelőzni, hogy titkos megállapodás szülessen a kormányfő és az RMDSZ között a magyar szövetségnek tett ígéretekről, amelyeket a kormányprogram nem tartalmaz.

Ponta: Băsescu megalapozatlanul támad

Ponta közölte: nem változik a kormányprogram, csak a kormány szerkezete. Szerinte Băsescu megalapozatlanul, csak politikai haszonszerzés reményében támadja őt.

A kormány sajtóirodája által közölt válaszában a miniszterelnök rámutatott: nincs szükség új kormányalakítási megbízásra, mert a kabinet nem veszítette el alkotmányos mandátumát, így az államfőnek semmilyen szerepe nincs a kormányátalakításban. Ponta közölte, hogy a kormány szerkezetének és politikai összetételének megváltoztatásához fogja kérni a parlament jóváhagyását, és nem egy új kormány beiktatásáról rendeznek bizalmi szavazást.

A liberálisok kilépése után a PSD az RMDSZ-szel tárgyal a közös kormányzás feltételeiről egy új, magabiztos kormánytöbbség kialakítása érdekében. Az RMDSZ belső parlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa, szombaton felhatalmazta az RMDSZ delegációját a PSD-vel való tárgyalások lefolytatására, de nem szabott konkrét feltételeket a kormányra lépéshez. Az RMDSZ kormányzati részvételéről a szövetség állandó tanácsa dönt hétfőn.

A két politikai alakulat szakértői már napokkal ezelőtt megkezdték egy egyezménytervezet kidolgozását, amelyet hétfőn írnának alá. A miniszterelnök hétfőn kívánja bejelenteni új kormánya névsorát, amelyről kedden szavazna a parlament.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?