Hétfőn minden kiderül az RMDSZ kormányra lépéséről

Vasárnap délután kezdik el a tárgyalásokat az RMDSZ vezetői Victor Ponta miniszterelnökkel, és akkor lépnek be a kormányba, ha hétfő délig sikerül megállapodniuk – jelentette ki szombaton Kelemen Hunor néhány perccel azután, hogy felhatalmazást kapott a Szövetségi Képviselők Tanácsától (SZKT) a koalíciós szerződésről szóló egyeztetésekre.

A szövetségi elnök tájékoztatása szerint a vasárnapi találkozón egy három fejezetből álló dokumentumot – „kívánságlistát” – tekintenek kiindulópontnak. Ebben az RMDSZ szerint megoldásra váró közösségi jogokhoz kapcsolódó, gazdasági-szociális, illetve infrastrukturális beruházásokról szóló kérdések szerepelnek.

Kelemen Hunor a tárgyalások előtt nem kívánta részletezni a dokumentum tartalmát. „Nem akarunk minden áron kormányon lenni. Ám ha kormányra lépünk, akkor ezt tisztességes feltételek mellett, az erdélyi magyarság érdekeit szem előtt tartva tesszük meg” – fogalmazott a politikus.

A szövetségi elnök korainak tartotta arról nyilatkozni, hogy milyen tisztségekre (miniszteri, államtitkári és prefektusi posztra) számít a kormányban. „Az SZKT-n még csak szó sem esett a tisztségekről. Előbb a kormányzás feltételeiről kell megegyeznünk tárgyalópartnereinkkel” – jelentette ki.

A Victor Pontával kötött megállapodást az RMDSZ hétfőn délben ülésező állandó tanácsának (SZÁT) kell jóváhagynia. Az elnök szerint több tényező is sürgeti a tárgyalások gyors lefolytatását. Ezek sorában említette, hogy az RMDSZ vezetői szerda és péntek között Dublinban, az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán vesznek részt.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor elmondta, még nem állította össze az RMDSZ tárgyalódelegációját, de abban mindenképpen mellette lesz Borbély László politikai alelnök, a szövetség szenátusi és képviselőházi frakcióvezetői, Máté András Levente és Markó Béla, vagy legalábbis a frakcióvezetők egyike, valamint - ha hazaérkezik külföldről - Biró Rozália, az SZKT elnöke. Az RMDSZ elnöke valószínűsítette, hogy a tárgyalóasztal másik oldalán Victor Ponta miniszterelnök mellett a koalíció két törpepártjának az elnökei is ott lesznek.

Az egyik törpepárt a Konzervatív Párt (PC) is, amelynek volt elnöke, Dan Voiculescu ellenállása akadályozta meg, hogy az RMDSZ a 2012-es választások után kormányra lépjen. Arra az újságírói kérdésre, hogyan tud majd egy ilyen körülmények között a PC vezetőivel tárgyalni, Kelemen Hunor leszögezte: Voiculescut korábban is bírálta, és nem is változott a véleménye róla, ám most nem vele, hanem a párt új elnökével, Daniel Constantinnal ül asztalhoz, akire nem lehet semmilyen panasza.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?