Továbbra is tanítaniuk kell az iskolaigazgatóknak

Ebben a tanévben biztosan megmarad az iskolaigazgatók tanítási kötelezettsége Remus Pricopie tanügyminiszter szerint, aki csütörtök reggel videokonferencián bejelentette: a költségvetési törvényt csak egy költségvetés módosító törvénnyel lehet kiigazítani, és erre legközelebb júliusban kerülhet sor.

A tanítási kötelezettségről Kovászna megye főtanfelügyelője, Keresztély Irma arról tájékoztatott. Kovászna megyében 80 igazgatót és 55 aligazgatót érint a költségcsökkentési intézkedés. Az érintett intézményvezetők, pedagógusok, a szakszervezet is aláírásokat gyűjtöttek, és beadvánnyal fordultak az oktatási tárcához, de nem jártak sikerrel. A januárban bevezetett intézkedés miatt Háromszéken néhány igazgató lemondással fenyeget, mert szerintük oktatási tevékenység mellett nem tudnak elegendő időt szentelni az intézmény vezetésére.

Keresztély szerint gondot jelent az intézkedés, mivel a tanítás mellett valóban nehéz minőségi iskola-menedzsmentet folytatni. Hozzátette, hogy Háromszék szerencsés helyzetben van, mert nem kellett tömegesen elbocsátani igazgatókat helyettesítő pedagógusokat. A második iskolai félévben négy óvónő munkaszerződését bontották fel, mert az igazgató visszatért a katedrájához, a többi esetben más tanárok plusz óraként tanítottak az igazgató katedráján, így az órarenden változtattak és a helyettesítők kevesebbet keresnek.

A háromszéki főtanfelügyelő rávilágított: kevés az egy diák után járó 2492 lejes költségvetés, legalább 500 lejjel kellene növelni az összeget ahhoz, hogy fedezze a kiadásokat.

A háromszéki iskola- és óvodaigazgatók körében felháborodást keltett, hogy újra katedrához ültették őket. A költségcsökkentést célzó intézkedés azon tanintézmények vezetőit érinti, amelyek bérköltségei meghaladják a költségvetési keretet. A költségvetési törvény arról rendelkezik, hogy a korábbi heti négy tanóra helyett 14 órát kell tanítaniuk az igazgatóknak és aligazgatóknak.

Kimaradt?