Törvényt szegve gátolnák meg a lakcímtrükközést Háromszéken?

Az ideiglenes lakcímet ne vegyék figyelembe az előkészítő osztályokba való beiratkozáskor – erre kéri körlevelében Sepsiszentgyörgy önkormányzata az iskolaigazgatókat. Hétfőn kezdődött el az előkészítő osztályokba való beiratkozás, amely két fordulóban március 14-ig tart.

Első körben az iskolák körzetében lakó gyerekeket írathatják be szüleik, de ebben az időszakban sokan kihasználják a törvényes kiskaput, és papíron lakhelyet változtatnak, rokonaikhoz, ismerőseikhez jelentkeznek be, hogy az általuk kiválasztott iskolába írathassák gyereküket.

A Sztakics Éva alpolgármester által jegyzett körlevélben azt javasolják az iskolaigazgatóknak, hogy csak az állandó lakhellyel rendelkezőket írják be előkészítőbe, illetve ne vegyék figyelembe a 2013. augusztus 31-e után bejegyzett ideiglenes lakcímeket (flotant). A lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók azonban rámutattak, hogy az önkormányzat javaslata ellentmond az oktatási törvénnyel, amely szerint az ideiglenes és állandó lakhellyel rendelkezők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, így nem tudnak visszautasítani egyetlen hivatalos lakcímbejegyzéssel rendelkező gyereket sem.

A sepsiszentgyörgyi személyi nyilvántartó vezetője, Borcsa Ferenc egyébként arról tájékoztatott: ebben az időszakban hetente 250-300 lakcímcserét és 30-50 ideigleneslakcím-bejegyzést igényelnek a hivatalban. Az igazgató szerint soknak mondható az igénylők száma, de az elmúlt időszakban nem növekedett számottevően. A személyi nyilvántartó dolgozói ugyanakkor nem tudják kiszűrni a csak „papíron” címet váltókat.

Fellendítenék a lakótelepi iskolákat

Sepsiszentgyörgyön szeretnék ismét feltölteni diákokkal a lakónegyedi iskolákat, amelyek a városközponti iskolák elszívó ereje miatt elnéptelenedtek. A következő tanévben az eddiginél kevesebb előkészítő osztály indítását hagyták jóvá a városközponti iskolák számára. A sepsiszentgyörgyi szülők és diákok körében legnépszerűbb a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Főgimnázium és a Mihai Viteazul Főgimnázium, amelyek beiskolázási tervét eddig minden a lakónegyedi iskolák kárára kiegészítették.

Keresztély Irma főtanfelügyelő szerint a következő tanévben nem fogják kiegészíteni a városközponti iskolák diáklétszámát, ezzel szeretnék fellendíteni a lakónegyedi tanintézményeket, amelyek ugyanolyan jó pedagógusokkal és felszereltséggel rendelkeznek, mint a népszerűbbek. A főtanfelügyelő szerint tendencia, hogy a diák elit iskolába kerüljön, és lehetőleg az elemi iskolát, a gimnáziumot és a líceumot is ugyanabban a tanintézményben végezze el.

Sepsiszentgyörgyön 17 magyar tannyelvű osztály létesül 403 gyerek számára és 6 román tannyelvű osztály 141 gyerek számára. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?