Beiratkozás: hajnaltól kell sorban állni, de megéri

Közel félszáz szülő, típuskéréssel és a hozzá csatolt szükséges iratokkal a kezében: szokásos kép a beiratkozások első napján. Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskola a legnépszerűbb: hajnali négy órára érkeztek az anyukák, apukák, hogy biztosak legyenek benne, gyerekük a legjobb iskolában kezdi a tanulmányait.

„Én csak négy órára jöttem, de volt olyan is, aki kettőre érkezett, hogy biztos legyen a dolgában. Pedig körzetek szerint adjuk le a doszárokat, tehát mindenkinek kellene jusson hely, mégis egy pár éve ez a divat, hogy már hajnalban itt tolongunk, a biztonság kedvéért” – mondta egy édesanya, aki úgy véli, a rendszerrel van a baj, de sajnos semmiféle megoldást nem lát erre, hacsak nem az iskola bővítését, az osztálylétszám felduzzasztását. Úgy gondolja, erre azért is szükség lenne, mert a körzetesítés miatt sokan ideiglenes lakcímet jegyeztetnek be akár a nagyszülők, akár más rokonok címe után, hogy a kedvelt iskolához tartozzanak.

A step by stepet sokan kedvelik

„Van összehasonlítási alapom, tehát mindenképpen a step osztályt látom megfelelőnek. Ha csak a román tantárgyat vesszük alapul, a gyerekek itt tanulnak is, nem csak felhagynak nekik házi feladatnak huszonöt ismeretlen szavat megtanulni” – fogalmazott az egyik édesanya. Egy édesapa két gyerekét járatta step-es osztályba, és nagyon meg volt elégedve az oktatás szellemiségével. „Úgy gondolom, az oktatás mellett a nevelés is nagyon fontos, hiszen megtanítani még csak megtanítják a gyerekeket az alapokra, de nem mindegy, hogyan” – tette hozzá egy anyuka.

Csíkszeredában nem az érkezés sorrendje, hanem a lakhely a meghatározó. A Nagy Imre Általános Iskola négy, a József Attila Általános iskola három hagyományos és egy step by step osztályt, a Petőfi Sándor Általános Iskola három, a Nagy István Művészeti iskola két osztályt indít. A Csíkszeredához tartozó Csobotfalván idén Waldorf-osztály is indul, Csíkdánfalván pedig step by step osztályt indítanak. Székelyudvarhelyen megváltoztak a beiskolázási körzetek, a tavalyi összevont körzetesítés bonyodalmainak kiküszöbölésére. Egyéni körzetekkel rendelkeznek az iskolák, és mindenik két osztály indítására kapott engedélyt. A körzetesítés alól kivétel a Palló Imre Művészeti iskola (két előkészítő osztállyal),ahol a tehetségpróbák miatt, valamint a Benedek Elek Tanítóképző, ahol az egyetlen induló step by step oktatás miatt nincs körzetesítési szigor.

Első nap beteltek a helyek

Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskolában három előkészítő osztály indul, összesen 75 hellyel: egy step by step és két hagyományos osztály. Ebben a tanintézménybe az első iratkozási napon betelt mind a 75 hely, mi több, további öt kérést is jegyeztek, nyilatkozta a maszol.ro kérdésére Lázár Nóra aligazgatónő.

„A létszámot ennél jobban nem szeretnénk felduzzasztani, azonban erre az öt plusz helyre is teszünk le kérést a megyei tanfelügyelőséghez” – fogalmazott az aligazgatónő. A Vaskertes Általános Iskolában főként a művészeti osztály iránt mutattak nagyszámú érdeklődést a szülők, az itteni 25 helyre 31 jelentkezőt írtak fel, így képességfelmérő vizsga által döntik el a bejutók listáját.  A Vaskertes iskolában a hagyományos osztályban még maradtak üres helyek. A Kós Károly Általános Iskolában egy előkészítő osztály indul a 2014-2015-ös tanévben, ide is várják még a szülőket.

Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Gimnáziumban és a Református Kollégiumban egyaránt egy-egy 25 személyes osztály indulhat szeptembertől. A Romulus Guga Általános Iskola, amennyiben igény lesz rá, három előkészítő osztályt indítana: egy románt, egy magyart, illetve egy roma osztályt. Az Európa, a Bernády György és a 7-es számú általános iskola két román és két magyar előkészítőt tervez indítani. A kövesdombi Liviu Rebreanu Általános Iskola, a lakótelep egyetlen általános iskolája, öt román és öt magyar osztályt indít.

A beiratkozás február 24-én kezdődik és március 14-én ér véget, a névsort várhatóan március 21-22-én teszik közzé. A kéréseket naponta 8-20 óra, szombaton pedig 8-13 óra között lehet eladni. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség internetes oldalán idén is tájékozódni lehet a részletekről, a „kék gomb”-ra klikkelve. 

Háromszéken a beiskolázás két városban, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen az iskolakörzetek szerint történik. Sepsiszentgyörgyön tizenhét magyar és hat román tannyelvű osztály létesül 403, illetve 141 gyerek számára. A Mikes Kelemen Főgimnáziumban és a Székely Mikó Kollégiumba három-három, az Ady Endre Gimnáziumban, a Református Kollégiumban, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskolában, a Gödri Ferenc Általános Iskolában és a Nicolae Colan Általános Iskolában egy-egy magyar előkészítő osztály indul, (ugyanakkor ide egy diszlexiásokkal foglalkozó osztályt is terveznek), míg az Őrkő negyedi Néri Szent Fülöp roma iskolában kettő, a Váradi József Gimnáziumban pedig három hagyományos, és egy step by step osztályba lehet jelentkezni. Kézdivásárhelyen hat magyar és egy román előkészítő indulhat, Kovásznán két román, valamint két és fél magyar osztály, Bodzafordulón három román, Baróton két magyar osztály kezdi meg működését, két román anyanyelvű gyerek összevont osztályban tanul majd.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?