Közel a megállapodáshoz az RMDSZ és az MPP

Jó esélyét látja Kovács Péter főtitkár annak, hogy jövő héten az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) meg tudjon állapodni a hosszú távú együttműködésről. A politikust a két fél szerdai tárgyalási fordulójáról kérdeztük.

Kovács elmondta, áttekintették az MPP által javasolt megállapodástervezetet, és az ebben foglalt javaslatok nagy részét elfogadhatónak tartják. „Elsősorban az autonómiával kapcsolatos kérdésekben értünk egyet” – jelentette ki. Az MPP európai néppárti tagságát, illetve az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a tagságát megcélzó kérésére a későbbiekben még visszatérnek.

A tárgyalásokon szóba került az európai képviselet kérdése is. Kovács tájékoztatása szerint az RMDSZ újra egyértelműsítette: önálló jelöltlistával indul, ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 25 évben tette. Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben Tőkés László RMDSZ-tagként, tulipános listán jutott brüsszeli mandátumhoz. Azzal kapcsolatban azonban nem jutottak dűlőre, hogy felkerül-e MPP-s jelölt az RMDSZ listájára, és ha igen, akkor a hányadik helyre.

Akárcsak csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, az MPP elnöke, az RMDSZ főtitkára is hangsúlyozta: az együttműködés nem elsősorban a jelöltlistáról szól, ez a kérdés egyik fél számára sem jelent prioritást. „Együttműködésünk elsősorban a május 25. utáni időszakra vonatkozik”– magyarázta.

Kovács Péter elmondta, az MPP javaslatait a hétvégén ülésező Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) is elemezni fogja, és várhatóan a jövő hét közepén ülnek újra tárgyalóasztalhoz Biró Zsoltékkal. Mint ismert, a SZÁT a hétvégi ülésén rangsorolja az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeit is.

A jelöltlistát a jövő hétvégén ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) véglegesíti. Az RMDSZ főtitkára kérdésünkre elmondta: az SZKT jóváhagyásával a SZÁT által rangsorolt jelöltlista módosulhat, ha a felek jövő héten megegyeznek abban, hogy felkerüljön rá MPP-s politikus is.

Kapcsolódók

Kimaradt?