Biró Zsolt: nyitottságot éreztem az RMDSZ-ben

A „nemzeti válogatott” felállítását szorgalmazta az európai parlamenti választásokra a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége kedden Kolozsváron, az RMDSZ szövetségi elnöki hivatalában folytatott tárgyalásokon. Erről az MPP elnöke, Biró Zsolt számolt be a maszol.ro-nak.

A politikus elmondta, az RMDSZ vezetői elhárították a közös jelöltlista gondolatát, ám a tárgyalásokat folytatják. „Nyitottságot éreztem a találkozón az együttműködésre” – fogalmazott. Arra a felvetésünkre, hogy elképzelhető-e MPP-s politikusok indulása az RMDSZ EP-listáján, Biró Zsolt kijelentette: a következő napokban az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa és az MPP illetékes testületei is megvizsgálják a választási együttműködés lehetséges módozatait.

Biró szerint a felek egyetértettek abban, hogy az együttműködésnek túl kell mutatnia az EP-választásokon. „Az autonómia-tervezet ügyében és az erdélyi magyar közösséget érintő több más kérdésben is egységesen kell fellépnünk” – magyarázta.

A következő találkozót február elején tartják, Biró Zsolt pedig többfordulós tárgyalásra számít. Mint ismert, korábban az MPP elnöke bejelentette: az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokon pártja szorgalmazni fogja egy közös EP-jelöltlista kialakítását, amelynek harmadik helyére tart igényt. Ezt az igényüket az MPP tárgyalódelegációja kedden is fenntartotta.

Kapcsolódók

Kimaradt?