MPP

Az MPP néppárti tagfelvételének támogatását kéri az RMDSZ-től

A Magyar Polgári Párt (MPP) többek között az Európai Néppártba (EPP) való tagfelvételének a támogatását kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) abban a megállapodás-tervezetben, melynek szövegét szerdán adták át az RMDSZ-nek - jelentette ki egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón Biró Zsolt, az MPP elnöke.

Biró Zsolt elmondta, pártja mind az európai néppárti tagságot, mind pedig az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a tagságát megcélozza, és mindkét tagság elnyeréséhez kéri a szövetség támogatását.

A két politikai szervezet az európai parlamenti választásokon való együttműködésről kezdett tárgyalásokat egy hónappal ezelőtt, ám mindkét fél közölte, hogy hosszabb távú együttműködésre készülnek. Amint Biró Zsolt elmondta, szerdán tartották a tárgyalások harmadik fordulóját, ezen nyújtották át az RMDSZ képviselőinek azt a megállapodástervezetet, amelyet egy nappal korábban az MPP országos elnöksége is jóváhagyott. Elmondta, a dokumentumot a hét végén vitatja meg az RMDSZ állandó tanácsa, és a jövő héten várnak rá választ.

„Tudathasadásos az EMNP”

A tervezetnek csupán néhány pontját ismertette az elnök, aki az autonómiatörekvések terén történő együttműködésre is kitért. "Vállaljuk, hogy az RMDSZ Kulturális Autonómiatanácsában együttműködünk, és támogatjuk az RMDSZ kulturális autonómiatervezetét, de ezt a támogatást várjuk el az RMDSZ részéről is a székelyföldi területi autonómia tekintetében" - fogalmazott Biró Zsolt.

Az MPP elnöke hangsúlyozta, számukra az elvi együttműködés a fontosabb, nem az európai parlamenti jelöltlistán elfoglalt helyek. Sajnálattal állapította meg, hogy az RMDSZ továbbra is elutasítja a koalíciós jelöltállítást, és "görcsösen ragaszkodik a tulipánhoz" (ahhoz, hogy kizárólag a saját választási jele alatt indítsa a jelöltlistát - a tud.) Újságírói kérdésre Biró Zsolt megjegyezte: tudomásul kell venniük, hogy "a válogatott csapathoz" nem ők adják "a szövetségi kapitányt".

A pártelnök a felelős politizálás jelének tartotta az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokat, és bírálta a tárgyalásokból kihagyott Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP). Megállapította: az EMNP tudathasadásos helyzetbe került, mert egyfelől együttműködést szorgalmaz, de "azt is kilátásba helyezi, hogy kamikazeakcióval verje szét a képviseletet" - utalt a néppárt azon megfontolására, hogy önálló jelöltlistát állítson az EP-választásokra, vagy Tőkés László független indulását támogassa. Biró Zsolt úgy fogalmazott, Tőkés László már nem a "magyar válogatottban játszik", hanem "klubcsapathoz igazolt".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?