Nincs nagy népszerűsége a délutáni iskolának Romániában

Az iskolás gyerekek egynegyede járt tavaly délutáni iskolába – számolt be az Agerpres kedden. A témában a World Vision szervezet készített tanulmányt, melynek eredményeit sajtókonferencián mutatták be Bukarestben.

Az adatok szerint a 2012/2013-as tanévben a kérdezett szülők 11,6 százaléka íratta gyermekét délutáni foglalkozásra az iskola keretében, 5,6 százalékuk pedig magániskolában foglalkoztatta gyermekét a tanórák után.

A szülők nagy többsége (37 százaléka) azért nem íratja gyermekét délutáni iskolába, mivel a helyi közösségben nincs ilyen szolgáltatás. A gyerekek 15 százalékára a nagyszülők vigyáznak délután, 12 százalékuknak a szülei pedig sokallják a délutáni iskola költségeit. A kérdezett szülők 38 százaléka 100 lej alatti összeget fizetne havonta a délutáni iskoláért, 26 százalékuk pedig 100 és 200 lej közötti összeget, ám mindkét kategóriában csak a városi szülők hajlandók fizetni. Ezzel szemben a vidéki szülők egyáltalán nem tudnak félretenni pénzt a délutáni iskolai foglalkozásokra.

A World Vision képviselői fontosnak tartják a gyerekek délutáni iskoláját, több szempontból is. Daniela Buzducea szervezeti vezető szerint a kicsik számára könnyítés a délutáni foglalkozás, az oktatási-nevelési szolgáltatás mellett óriási szerepet játszik a szocializáció, de az egészséges táplálkozás is, amit az ilyen jellegű foglalkozások biztosítanak.

A felmérésben 830 szülő vett részt 11 megyéből. 

Kimaradt?