Nincs egyezség az USL-ben a kormány átalakításáról

Nem született egyezség hétfőn a Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó pártok között a kormányátalakításról. A tárgyalásokat a későbbiekben folytatják – számoltak be a hírtelevíziók.

Mint ismert, a vita tétje hivatalosan az, hogy a liberálisok (PNL) által belügyminiszternek javasolt Klaus Johannis kormányfő-helyettes is lehessen, ehhez azonban a parlament jóváhagyására is szükség van. A szociáldemokraták (PSD) ezt csak akkor fogadnák el, ha így az USL legkisebb alakulata, a Konzervatív Párt (PC) is miniszterelnökhelyettesi tisztséget kap.

"Még nem tudtunk megállapodni" – jelentette ki a tárgyalások után Victor Ponta szociádemokrata pártelnök-kormányfő a hétfői tárgyalások után. Közölte: a PSD álláspontja szerint vagy meg kell őrizni a kormány jelenlegi struktúráját (és akkor Klaus Johannis nem lehet kormányfő-helyettes), vagy pedig "masszív kormányátalakítást" kell végrehajtani. Ez utóbbit azonban Ponta szerint csak az USL-t alkotó pártok konszenzusával lehet megvalósítani. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, továbbra is az USL egyben tartásában érdekelt. "Mindent megteszek, hogy ez a szövetség továbbra is ebben a formában kormányon maradjon" – jegyezte meg. Nyilatkozatok szintjén híve az USL megmaradásának Crin Antonescu pártelnök is. 

 

D

Kapcsolódók

Kimaradt?