Egyelőre még nincs szász kormányfő-helyettese az országnak

Nem jutottak hétfőn megállapodásra a kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok arról, hogy átalakítják-e vagy sem a kabinetet, ami újabb parlamenti bizalmi szavazást tesz szükségessé. A kormányátalakítás azt követően merült fel, hogy a liberálisok Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták belügyminiszternek és egyben miniszterelnök-helyettesnek.

Eddig a csütörtökön lemondott Daniel Chițoiu pénzügyminiszter töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, így megváltozik a kormány szerkezete, ha Johannis belügyminiszterként veszi át az egyik kormányfő-helyettesi posztot. Kormányátalakítást csak újabb parlamenti bizalmi szavazással lehet végrehajtani, amit egyelőre elleneznek a szociáldemokraták.

Johannis - aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke - hétfőn a kormánypártok tárgyalása után bejelentette: egyelőre nem született megállapodás, és kedden folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, ő maga és pártja is kitart amellett, hogy ő legyen a miniszterelnök-helyettes. Pénteken a liberálisok összesen négy új minisztert javasoltak - közöttük Johannist is - a Victor Ponta vezette kormányba.

Elemzők szerint a szabadelvűek ezzel erősíteni akarják pozíciójukat és befolyásukat a bukaresti kormányban szociáldemokrata partnerükkel szemben. A tárgyalások miatt az új miniszterek kinevezése még késik. A polgármester közölte: a liberálisok remélik, kedden megállapodás születik, és szerdán már el is fogadja a parlament azt az határozatot, ami megerősíti az új struktúrájú kabinetet. 

Vita tárgyát képezi Johannis polgármesteri tisztsége is, hiszen az elöljárónak le kell mondania városvezetői mandátumáról, mert a polgármesteri funkció összeférhetetlen a kormánytagsággal. Johannis azt szeretné, ha fél évig felfüggeszthetné elöljárói mandátumát, és addig nem írnának ki előre hozott választást a polgármesteri tisztségre. A jelenlegi törvények azonban ezt nem teszik lehetővé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?