Koalíciós válság: Victor Ponta békülne a liberálisokkal

Békülékeny választ adott péntek este Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Crin Antonescu ultimátumára. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán azt üzente a kormányfőnek: döntse el, hogy egyben kívánja-e még tartani a Szociál-Liberális Szövetséget (USL)?

„Az USL a legalkalmasabb az ország kormányzására, ezért meg kell tartani ezt a szövetség” – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök a 2013-as év gazdasági eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján. Victor Ponta azonban azt nem részletezte, hogy a PSD elfogadja-e a liberálisok feltételeit a kormányátalakítással kapcsolatban.

Mint ismert, a Klaus Johannis miniszterelnök-helyettesi kinevezése miatt szükségessé vált kormányátalakítást a PSD azzal akarja összekötni, hogy az USL-t alkotó mind a négy koalíciós pártnak létrehozzanak egy-egy kormányfőhelyettesi tisztséget. A liberálisok azonban nem hajlandók elfogadni, hogy az eddigi három helyett (PSD, PNL, UNPR) négy miniszterelnök-helyettese legyen a kormánynak, és a PNL azonos szintre kerüljön a hozzájuk hűtlenné vált, a szociáldemokraták táborába átigazolt Konzervatív Párttal.

„Én Victor Ponta válaszát úgy értelmezem, hogy elfogadja a feltételeinket” – reagált péntek este az Antena3 televízióban a kormányfő nyilatkozatára Crin Antonescu. A PNL elnöke szerint a két fél legkésőbb hétfő reggel ismét asztalhoz ül, és megtárgyalják a kormányátalakítás részleteit. Az új felállású Ponta-kabinetet a parlamentnek is meg kell szavaznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?