Borbély: mi azokkal tárgyalunk, akik komolyak

Komolytalannak nevez EMNP-t szerdai sepsiszentgyörgyi sajttájékoztatóján Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke az EP-választásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette: nem tudni, mit akar a Néppárt, mert egyik napról a másikra mást nyilatkoznak, egyszer bejelentik, hogy Tőkés László elindul az EP-választásokon Erdélyban, majd helyesbítenek. 

„Mi azokkal tárgyalunk, akik komolyak. Ilyen értelemben már volt két tárgyalási forduló a Magyar Polgári Párttal (MPP)” – mutatott rá Borbély László, aki kifejtette: értékelik, hogy a polgári párt a parlamenti választásokkor belátta, hogy indulásával veszélyeztetné az RMDSZ parlamenti jelenlétét. Hozzátette: reméli, nem szeretnék veszélyeztetni a brüsszeli jelenlétet sem.

Borbély László szerint az MPP vezetőivel való találkozáson abban állapodtak meg, hogy mindkét szervezet készít egy kívánságlistát, és együttműködésük nem csak az EP választásokról szól, hanem a nagy projektekről, így az autonómia törvényről és az alkotmánymódosításról is. „Az már világos, hogy az RMDSZ saját logóval indul, február 15-ig várjök a jelöltségeket, majd jövő hét végéig rangsorolják a jelölteket” – ismertette az ütemtervet Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke a készülő autonómia törvénytervezet kapcsán kifejtette: nem tud semmilyen májusi határidőről (szerk. megj.:  amit Márton Árpád képviselő említett). A törvénytervezet kidolgozásán egy csapat dolgozik, és bár voltak még autonómiastatútum-kezdeményezések, de tisztázni kell a bonyolult jogi, intézményei vetületét és a különböző feladatköröket. Borbély László  reményei szerint február végéig befejezik a törvénytervezetet, amelyet közvitára bocsátják és még a jelenlegi ülészakban benyújtják a parlamentbe.

Borbély László sepsiszentgyörgyi látogatásán Dumitru Marinescuval való találkozóján arra szólította fel a háromszéki prefektust, hogy „vegye lazábban” a magyar szimbólumok elleni pereket.  Azt kérte tőle, hívja fel azokat, akik utasításokat adnak neki, hiszen az alkotmánymódosító tervezetben is szerepel a nemzeti szimbólumok szabad használata. „Hangsúlyosan kértem a prefektust, hogy ne költsön közpénzt perekre, hiszen a mostani hatalomnak világos véleménye van a nemzeti szimbólumok használatáról, mert ha nem így lenne, az alkotmányozó bizottságban nem szavazták volna meg a nemzeti szimbólumok szabad használatára vonatkozó fejezetet” – nyilatkozta Borbély László. 

Kapcsolódók

Kimaradt?