Az autonómiatervezet közvitára bocsátását sürgeti az EMNP

Az RMDSZ szakértői műhelyében készülő, a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezet közvitára bocsátását sürgetik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) székelyföldi területi szervezetei.

Az EMNP székelyföldi vezetői az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben emlékeztettek: az RMDSZ a 2013 májusában tartott kongresszusán határozott arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról a bukaresti törvényhozásban. Az ellenzéki párt felrótta, hogy RMDSZ vezető politikusai azt ígérték, 2013 végén közvitára bocsátják a tervezetet, ám "előbb januárra, majd februárra, végül májusra tolták a határidőt". 

A maszol.ro-nak januárban adott interjúban Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára azt nyilatkozta: december végére ígérték a tervezet közvitára bocsátását, ám a szakértői bizottságuk még néhány hetet kért munkája befejezéséhez. "Mi azt mondtuk, nem a napok kérdése a fontos, hanem az, hogy legyen egy olyan anyag, amely valós igényekre válaszol" – jelentette ki a politikus.

Az EMNP székelyföldi vezetői szerint az RMDSZ egy egész sor kérdés megválaszolásával maradt adós a törvénytervezettel kapcsolatban. Ezek között említették, hogy az erdélyi magyar közösség nem tudhatta meg, kik dolgoznak a tervezeten, mikor kezdődik az ígért széles körű konzultáció, véleményt nyilváníthatnak-e ebben az erdélyi magyar pártok és szervezetek, a téma szakértői, és véleményüket beépítik-e majd a törvénytervezetbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?