A gödöllői „Vén Vackornak” szüksége van a szavazatunkra

A gödöllői óriás vadkörtefa képviseli Magyarországot az év fája nemzetközi versenyen, mely a Szent István Egyetem botanikus kertjében található. A megmérettetésben a múltban nagyon jól szerepeltek az erdélyi fák is: 2011-ben a csíkszentléleki hársfa nyert, 2012-ben pedig a köpeci szil a második helyen végzett a felsőmocsoládi hárs mögött.

Az év fája verseny több országban évek óta zajlik, elsőként nemzeti fordulókkal majd ezt követi a "kontinens viadal". A jelenlegi állás szerint a Vén Vackor 3000 szavazattal lemaradva a bulgáriai Szliven főterén található mezei szil mögött a második helyen áll. 

A Vén Vackor alatt írta meg 1849-ben Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit, akibe fülig beleszeretett.

A versenyben idén tíz fa vesz részt Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Skóciából, Szlovákiából és Walesből. "A döntőbe jutott fák mind különlegesek: számos helyi és történelmi esemény szemtanújaként a körülöttük élő közösségek részévé váltak, bárcsak ők maguk is mesélni tudnának" - mondta a verseny főszervezője, Andrea Krůpová, a Nadace Partnerství munkatársa. A skóciai Pertshire-ből jelölt tölgyfa például biztosan megemlékezne a lombkoronája alatt komponáló Niel Gow XVIII. századi hegedűművészről, míg a szlovák kremnicai tölgy feltétlenül felidézné a II. József császárral történt találkozását.

A lengyel Będomin tölgyfája csendben követte Józef Wybicki, a lengyel himnusz szerzőjének életét és állítólag a gödöllői vadkörtefa alatt fogalmazta meg Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az ezeréves bolgár szilfa Szliven város tengerszint feletti magasságának helyét jelöli, kortársa, a walesi Wrexham tölgye pedig tanúja volt egy Anglia és Wales közt lezajlott csatának. A zarándokhelyként ismert Fonte Colombo szentélynél álló molyhos tölgy pedig arról híres, hogy Assisi Szent Ferenc is gyakran imádkozott itt.

Az Európai Év Fája versenyben még egy hős fa is szerepel: a csehországi Višňová oltalmazó tölgye ugyanis két embernek adott menedéket a 2010-es árvíz idején. "A ritkaságok kedvelőinek pedig ajánljuk figyelmébe Írország legmagasabb szürke nyárfáját vagy a bretagnei csenevész tölgyet, melynek gyökerei egy galambdúc falába nőttek bele" - sorolja tovább Andra Krůpová. A nemzetközi verseny célja, hogy Európa érdekes fáit bemutatva felhívja a figyelmet azok védelmére, természeti és történelmi jelentőségére.

A verseny kiírását és a különböző nemzetek által nevezett fákat itt lehet megnézni.

Kimaradt?