A tanárértékelés szuper-titkosságát szavatolják a BBTE-n

Szívesen beszállnak a tanáraikat értékelő projektbe a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói, mert, mint megtudtuk, többségük fontosnak érzi, hogy az intézmény demokratikusabbá váljon. A BBTE kezdeményezésére ugyanis idén is értékelhetik tanáraikat a hallgatók, a szavazások alapján pedig valamennyi oktató ráláthat arra, hogyan értékelik a munkáját. A kedvező vagy kellemetlen pontozások gazdáit a névtelenség védi.

„Azt is jó tudatosítani a tanárokban, hogy nem egyik fél van a másikért, hanem ők is értünk, mi is értük, tehát nincs egyértelmű rangkülönbség” – fogalmazott egyikük a maszol.ro-nak.

Mivel a tanárok egyéni értékelést kapnak, sértődés nem szokott fellépni, a statisztikák, az összegyűjtött vélemények pedig akár  javítanak is a tanári hozzáállásokon. A kérdések nem is a személyükre vonatkoznak, hanem a munkájukra: egy-egy órát, szemináriumot kell értékelni, a tanár igazságos hozzáállását, hozzáértését, előadókészségét.

Az előadások és szemináriumok értékelése a 2001-2002-es tanévben vette kezdetét, online formában azonban csak 2009 óta lehet beszállni. A részvételi arány évről évre nő, egyre inkább tudatosul a diákokban, hogy véleményük befolyásolhatja az intézmény működését. A kérdőív anonimitását az egyetem Minőség Ellenőrző és Garantáló Központja biztosítja, a tanárok ráadásul csak a rájuk vonatkozó értékelést kapják meg. A teljes átfogó értékelések csak az egyetem vezetőségéhez jutnak el.

Értékelni január 19-ig lehet a projekt honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?