Andrei Pleșu nekiment Victor Ponta miniszterelnöknek

Szokatlanul éles hangon bírálta Victor Ponta kormányfőt Andrei Pleșu filozófus, publicista amiatt, hogy nem tartózkodott Bukarestben Victoria Nuland amerikai külügyminisztériumi államtitkár-helyettes kétnapos romániai látogatása alatt. „Eljárása több mint megütköztető. Victor Pontának fogalma sincs a saját szerepéről és érdekeiről, az ország érdekeiről” – mondta a volt külügyminiszter hétfő este a B1TV-ben.

A román sajtó egy része úgy értékelte, hogy a miniszterelnök gyakorlatilag elmenekült Washington küldöttje elől. Victoria Nuland vizitjét megelőzően ugyanis Victor Ponta heves támadás is intézett  Adrian Nastase letartóztatása kapcsán a román igazságszolgáltatás ellen. Ezt látszott alátámasztani az is, hogy a közvetlen munkatársai sem tudták, hová tűnt a kormányfő.

Victor Ponta vasárnap este azzal védekezett, hogy magánlátogatáson volt a családjával Olaszországban. Szerinte Victoria Nuland nem a jogállamiság helyzetéről kívánt tájékozódni Bukarestben, hanem „bizalmas kérdésekről” tárgyalni a román kormányilletékesekkel. Értésre adta, hogy a deveselui amerikai katonai bázissal kapcsolatos kérdésekről lehetett szó, amelyekben Titus Corlățen külügyminiszter is megfelelő tárgyalópartner.

Kapcsolódók

Kimaradt?