Ezeket az adatokat tartalmazza az egészségügyi kártya

Nemcsak az egészségi állapotunkra vonatkozó információkat tartalmazza majd az egészségügyi kártyánk, hanem a belügyminisztérium által előírt úgynevezett digitális igazolványt is – írta csütörtökön az economica.net.

Bár korábban az egészségügyi biztosító már rögzítette, hogy milyen információkat tárolnak majd a kártyán, a belügyminisztérium kérésére módosították az adatokra vonatkozó előírásokat. A módosított rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben is. E szerint a csipen a következő adatokat tárolják:

  • egy 20 karakteres alfanumerikus kód, ez a biztosított személy azonosítója
  • egy 16 karakteres számsor, az elektronikus kártya azonosítója
  • egy 25 karakterből álló szám- és betűsor, a csip azonosítója
  • a 18. életévét betöltött személy azonosító adatai: név, születési dátum, személyi azonosító szám, a háziorvos neve, elérhetősége és praxisának az engedélyszáma
  • a belügyminisztérium által kért digitális igazolvány adatai kötelező módon jelen lesznek valamennyi  elektronikus kártyán, de hogy milyen adatokról van szó, arról nem számolt be az illetékes tárca. (Általában az elektronikus környezetben alkalmazott hitelesítő jelet, úgynevezett digitális aláírást fedi a kifejezés, és hordozójának a személyes adatait tartalmazza)
  • egyedi, csak a tulajdonos által ismert PIN-kóddal lehet majd aktiválni a kártyát, ezt a kódot minden alkalommal be kell ütnie a tulajdonosnak, ha igénybe veszi a hazai egészségügyi rendszer szolgáltatásait. Arra nem tér ki a szabályzat, hogy mi történik akkor, ha a páciens olyan élethelyzetben van, hogy nem képes beütni a PIN-kódját.

A biztosított személy kérésére további információkat is tárolnak a kártyán, mint például két közeli személy neve és elérhetősége, akit sürgősségi esetben értesíteni lehet, a tulajdonos vércsoportját és az Rh-faktorát, szervadományra vonatkozó beleegyezését, valamint legtöbb 10 olyan életveszélyes betegséget, amelyben az illető szenved, a krónikus betegségekből pedig legtöbb 20-at.

Az elektronikus kártyákat postán kézbesítik 2014 folyamán minden, 18. életévét betöltött román állampolgárnak. Amint a kártyarendszer mögött álló informatikai rendszer is beüzemel, kötelező lesz a kártyák használata, akárhányszor egészségügyi ellátásra szorulunk .

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?