Vodkát rendelt a rendőrségtől egy sepsiszentgyörgyi férfi

Nicoleta Marin Kovászba megyei rendőrségi szóvivő keddi beszámolója szerint karácsony és szilveszter közti időszakban több furcsa segélykérés is érkezett az 112-es ingyenes hívószámra. A legkirívóbb egy sepsiszentgyörgyi férfi segélykérése volt, aki telefonon hívta házhoz a rendőröket, arra hivatkozva, hogy súlyos beteg, nem tud felállni az ágyból, viszont fázik, mert nyitva van az ablaka.

A helyszínre érkező rendőrök azonban meglepődve tapasztalták, hogy a férfi valójában részeg, és arra kéri őket, hogy ugorjanak le az üzletbe egy üveg vodkáért. A rendőrök zokon vették, hogy „kifutófiúknak” nézi őket, és megbírságolták az ittas férfit, megalapozatlan segélykérésért.

A háromszéki rendőrség amúgy rendszeresen kap „furcsa” segélykérő hívásokat. Mint arról beszámoltunk, egy sepsiszentgyörgyi férfi például azért hívta ki a hatóságokat, mert tömbháza elé UFÓ szállt le, és a zajtól nem tudott aludni. Szintén az 112-es hívószámon kért segítséget egy asszony, aki autóstoppal utazott Kézdivásárhelyre, de a járműben felejtett egy csomag csirkecombot.

Az elmúlt évek legkirívóbb telefonos riasztásai közé tartozik még annak a férfinak az esete, aki arra panaszkodott, hogy szomszédai megátkozták és lebetegedett, egy hölgy pedig azért kért rendőri segítséget, mert autójába bemászott egy kóbor kutya, és nem tudta elkergetni. Egy háromszéki férfi pedig az 112-es hívószámon rendelt taxit, illetve egy másik kocsmából kért segítséget, és elpanaszolta, hogy a kiszolgáló fél órával korábban szeretne zárni. Emellett akadt, aki felhívta az 112-es segélyhívó számot, de nem mondta el panaszát, mindössze azt érdeklődte meg, hogy kihez van szerencséje.

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) tavalyi jelentéséből egyébként az derül ki, hogy a háromszékiek telefonbetyárkodnak legtöbbet az országban. Országszerte a segélykérések 71 százaléka bizonyul hamisnak, és a legtöbb hamis riasztás Kovászna, Călărași és Maros megyében érkezik az 112-es segélyhívó számra. A telefonszolgálatosok szerint sokan lakhelyükön tartandó eseményekről érdeklődnek, káromkodnak, kacagnak vagy zenét játszanak a diszpécsereknek. Telefonszámokról tudakozódnak, különböző intézményekkel, közszereplőkkel szeretnék felvenni a kapcsolatot, vagy orvosi tanácsot kérnek.  Tapasztalat szerint a legtöbb hamis riasztás gyerekektől vagy pszichés problémákkal küzdőktől származik, és rendszerint eldobható telefonkártyáról történik. Az elkövetőket a hamis riasztásokért 500 és 1 000 lej közötti pénzbírsággal sújthatják. 

Kimaradt?