Véget ért a határon átívelő, 3 éves PRIMAS projekt

December végén Segesváron zárult le a négy éven keresztül (2010-2013) zajló PRIMAS nemzetközi projekt (Promoting Inquiry in Mathematics and Science Education Across Europe), amely a matematika és a természettudományok kíváncsiságvezérelt oktatásának elősegítésén dolgozott. A projekt kezdeményezője a Freiburgi Neveléstudományi Egyetem, amely 6 ország 14 intézményét (többek között a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karát) vonta be a közös munkába.

A programban résztvevő tanárok átértékelték, korszerűsítették a hagyományos matematika és természettudományos oktatás néhány tananyagát. Ebben az időszerű szemléletben a matematika tanítása életszerűvé válik, a hangsúly a feladatmegoldásról a matematikai tevékenységre helyeződik. Az ebben a megközelítésben létrejött foglalkozások a diákok aktív részvételét kívánják meg, akik a saját maguk által végzett tevékenység közben gyakran játékos formában tanulnak, tesznek fel kérdéseket, fedezik fel a lehetséges válaszokat és kerülnek „testközelbe” a matematikai fogalmakkal. Igy, ilyen matematikai tevékenységek által lehet gyököt vonni gyöngyökkel, megtanulni a az igazságos osztozkodást vagy a pletykák terjedésének modellezését.

A projektben résztvevő romániai csoport nemzetközi szinten is elismert eredményeket mutatott fel, több olyan matematikai tevékenységet fejlesztett ki, amelyeket nemzetközi fórumokon publikált.

A segesvári zárókonferencia négy év munkáját ismertette és összegezte a 48 résztvevő matematika és természettudományok szakos tanár számára. Az esemény főszervezője András Szilárd, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Infomatika Karának adjunktusa többek között bemutatta a projekt eredményeit összefoglaló kiadványokat, amelyet minden jelenlevő ajándékba kapott. A projekt kiadványai minden érdeklődő számára elérhetőek elektronikus formában is a projekt honlapján. A rendezvény a kíváncsiságvezérelt tanulás szellemében zajlott: a plenáris előadások mellett elsődleges fontossággal bírtak a csoportos foglalkozásokon alapuló workshopok, amelyekben a résztvevők aktívan, kreatívan, oldott hangulatban dolgoztak együtt.

A segesvári konferencia ünnepi pillanatai négy év munkáját zárták le, azonban a kíváncsiságvezérelt oktatás terjesztése, a szabálytalan téglákból való építkezés folytatódik. Minőségi és meggyőző tevékenységével a romániai csoport kiérdemelte a nemzetközi kutatásban való további részvételt: elindult az újabb, MASCIL projekt, amely még nagyobb méretekben, 14 ország 18 egyetemének együttműködésével gondolja majd tovább a gyakorlati, életközeli tanítás kérdéseit. A BBTE minél több kíváncsi diákot kíván a projektekben résztvevő tanároknak.

Kimaradt?