Könnyítés a diákoknak: kétszintes érettségi

Megszavazta szerdán a szenátus oktatási szakbizottsága annak a törvénytervezetnek a jelentését, amely lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy válasszanak az úgynevezett szakmai érettségi és az országos érettségi között. A tervezet már a jövő héten a felsőház plénuma elé kerülhet vitára, majd végszavazásra.

A jogszabályt az oktatási minisztérium javasolta. A differenciált érettségi a tanügyi törvényben is szerepel, ám bevezetését csak 2016-tól írja elő a jogszabály. Ecaterina Andronescu miniszter azt szeretné, ha parlament módosítana a törvényen, ezért terjesztette a javaslatot a szenátus oktatási szakbizottsága elé.szepterettsegi

A tervezet szerint a szakközépiskolás diákok a tanintézményük profiljának megfelelő tantárgyakból vizsgáznának, számukra úgynevezett szakmai érettségi diplomát állítanának ki. A bizottsági ülésen jelen lévő miniszter szerint a szakmai érettségi oklevél a diákok „belépője" lenne a munkaerőpiacra. „Ez a típusú érettségi azoknak felel meg, akik nem akarnak továbbtanulni. Ám ha ezt a bizonyítványt megszerzik, akkor könnyebben találnak munkát" – érvelt Andronescu.

A javaslat a szakmai és az országos érettségiben csak a román nyelvi, az idegen nyelvi és az informatikai képességeket felmérő szóbeli vizsga lesz a közös. A szakmai érettségit választó diákoknak a három kompetenciavizsga mellett a szakjuknak megfelelő gyakorlati – írásbeli és szóbeli – vizsgát is le kell tenniük a diploma megszerzéséért. Ezzel a diplomával azonban nem felvételizhetnek egyetemre.

Posztliceális képzésre is jogosít

A szakmai érettségi oklevél nem csak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben segíti, hanem posztliceális képzésen való részvételre is feljogosítja a diákok – tudtuk meg Markó Béla szenátortól, az oktatási szakbizottság RMDSZ-es tagjától, aki maga is megszavazta szerdán a tervezetet.marko-bela masolat

Az oktatásért is felelős volt kormányfő-helyettes tájékoztatása szerint a diáknak előre nyilatkoznia kell arról, hogy melyik típusú érettségit választja. „Ám azt is megteheti, hogy leteszi a szakmai érettségihez szükséges vizsgákat, ám ugyanabban az időszakban az országos érettségi megszerzésével is megpróbálkozhat. Ha nem ugyanabban az időszakban próbálkozik, akkor ezt később is megteheti" – magyarázta a maszol.ro-nak Markó.

„A nagy gondokat nem oldja meg"

A szenátor szerint a romániai oktatási rendszer nagy problémáit a differenciált érettségi nem oldja meg, csak enyhít a gondokon. „Számos középiskolában nagy különbség van az érettségi követelmények és az oktatás színvonala között. Évről évre rengeteg középiskolát végzett diáknak nem sikerül az érettségije emiatt. Ez alapvető gond" – magyarázta a politikus, aki a differenciált érettségitől függetlenül fontosnak tartja a romániai középiskolai oktatás alapos reformját: az óraszámok csökkentését, a tanterv módosítását és más intézkedéseket.

Markó szerint nagy esély van arra, hogy a differenciált érettségit már jövőre bevezessék, ha a szenátus plénuma is megszavazza a tervezetet. „Oktatási kérdésekben a felsőház az illetékes, ezért a tervezet esetében a szenátus a döntő ház, így nem kell megvitatnia a képviselőháznak is" – mondta a szenátor.

Kimaradt?