Stelian Tănase a köztelevízió ideiglenes elnöke

Stelian Tănase újságírót jelölte ki a köztelevízió ideiglenes elnökévé a parlament. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjéről titkos szavazáson döntöttek, ahol 405 mellette és két ellene voksot kapott. A Demokrata-Liberális Párt képviselői nem vettek részt az ülésen.

Stelian Tănaset azt követően jelölték ideiglenes elnöknek, hogy a PNL előző jelöltjének, Rareș Bogdannak kinevezését bojkottálta a liberálisok koalíciós partnere, a szociáldemokrata képviselők távolmaradtak a szavazástól, a kolozsvári újságíró pedig emiatt nem kapta meg a kinevezéséhez szükséges minősített többséget a parlamentben.

A pénteki szavazást megelőzően Tănase jelölését pozitívan véleményezte a parlament kulturális szakbizottsága. Az újságírót az elmúlt években már kétszer is javasolták a TVR élére, s mindkét alkalommal elutasította a felkérést.

A köztelevízió elnök-vezérigazgatói széke Claudiu Săftoiu önkéntes távozásával üresedett meg. Lemondása napján a parlament menesztette a TVR igazgatótanácsát is.

Stelian Tănase jelölését az RMDSZ képviselői is támogatták, Borbély László, a szövetség politikai alelnöke szerint az újságíró jelölése egy kompromisszumos, de elfogadható javaslat.

Kapcsolódók

Kimaradt?