TVR

Nincs vezetőség: mi lesz most a román köztelevízióval?

Várhatóan már hétfőn együttes ülést tart a képviselőház és a szenátus kulturális és média szakbizottsága meghallgatni a parlamenti pártok jelöltjeit a közszolgálati televízió (TVR) igazgatótanácsába. Erre azért van szükség, mert a TVR éves jelentésének keddi elutasításával az intézmény vezetőségét is menesztették.

A köztelevíziónak jelenleg elnök-vezérigazgatója sincs, Claudiu Săftoiu ugyanis kedden önként távozott tisztségéből. „Így veszélybe került a TVR alkalmazottainak a decemberi fizetése, nincs akinek aláírni a papírokat” – magyarázta a maszol.ro-nak szerdán Máté András.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a jelöltek szakbizottsági meghallgatása után várhatóan kedden ismét együttes ülést tart a parlament két háza, és megszavazzák az igazgatótanács új összetételét. A testület utána a soraiból választ elnök-vezérigazgatót. Az RMDSZ jelöltje Nagy Zoltán marad.

Máté elmondta, a TVR vezetőségének menesztése az RMDSZ-t is váratlanul érte. A politikus nem tudott választ adni arra a kérdésünkre, hogy mi lehet a döntés hátterében. Mint ismert, Claudiu Săftoiut a liberálisok jelölték az elnöki székbe, ám bukaresti források szerint most éppen a liberálisok késztették lemondásra, kormányzó szövetségeseik, a szociáldemokraták mindehhez csak asszisztáltak.

A liberálisok most Rareș Bogdan kolozsvári újságírót, a Realitatea TV szerkesztőjét javasolnák a TVR élére. Parlamenti forrásokból úgy tudjuk, hogy a szociáldemokraták ezzel nem értenek egyet.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?