Fény derült Paul Walker balesetének okára

A Paul Walker és Roger Rodas halálos balesetét rekonstruáló szakértők újabb elmélettel álltak elő, és ez tűnik az eddigi legvalószínűbbnek – írja a storyonline.hu.

A vizsgálat szerint Rodas ráhajtott a sávelválasztó buckákra, amin felúszott az autó, mintha jégre vagy vízre futott volna, és irányíthatatlanná vált. Ezért csapódtak neki a villanypóznának gyakorlatilag fékezés nélkül. A sávelválasztók tesztelése során már évekkel ezelőtt kiderült, hogy amikor nagy sebességgel rájuk megy egy jármű, akkor a fizika törvényei érvényesülnek, és a sofőr képtelen korrigálni.

Walkerék helyzetét pedig végképp menthetetlenné tette, hogy a Porsche Carrera GT-n nem szabványos utcai gumik voltak, hanem versenyzéshez kitalált abroncsok, amiknek a futófelülete szinte teljesen sima. Vagyis sokkal jobban megcsúsznak az utak egyenetlenségein.

Amit a gyár is tud, és éppen ezért a kocsi terjesztőinek fel is hívta a figyelmét arra, hogy hiába utcai autóról van szó, a gyári felszereltséggel csak versenypályákra, illetve tökéletes, mindenféle hibától mentes, tükörsima aszfaltra ajánlják a használatát. A tesztek során ugyanis minden egyes úthibára rosszul reagált a Carrera GT.

Jelenleg a rendőrség is azt vizsgálja, hogy tényleg a sávelválasztók a felelősek-e az ütközésért. Paul családja és ismerősei pedig biztosak abban, hogy ez a tragikus történtek megfejtése. Persze ettől függetlenül még nem kellett volna a megengedettnél gyorsabban hajtania Rodasnak, mert akkor mindez nem történik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?