Nem tudott megegyezni a büdzséről Ponta és Băsescu

Eredménytelenül zárult a miniszterelnök és az államfő kedd délutáni egyeztetése a jövő évi büdzséről. A találkozó előzménye, hogy Traian Băsescu hétfőn azt nyilatkozta: nem írja alá a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti memorandumot, illetve a költségvetési törvényt sem, ha a kormány nem mond le az üzemanyag jövedéki adójának pótlólagos emeléséről.

Victor Ponta kormányfő a találkozó után elmondta, az államfőnek továbbra is szándékában áll visszaküldeni a parlamentnek, illetve megtámadni az alkotmánybíróságon a költségvetési törvényt, amelynek vitája már elkezdődött a parlamentben.

„Az államfő hajthatatlan” – fogalmazott a miniszterelnök. Tájékoztatása szerint a találkozón arról próbálta meggyőzni Traian Băsescut, hogy ne késleltesse sokat a törvény kihirdetését, mert fontos lenne, ha Romániának még idén legyen elfogadott jövő évi költségvetése.

Az államfő másképpen értelmezte a találkozón elhangzottakat. Tájékoztatása szerint Victor Ponta valójában nem értette meg, hogy a kettejük közötti nézeteltérést nem a költségvetési törvény, hanem a jövedéki adó emelése okozza.

Băsescu megismételte: nem ért egyet az üzemanyagok jövedék adójának 7 eurócentes megnövelésével, mert ennek káros hatása lehet a gazdaságra. Az adóemelés ugyanis 8 százalékkal növelné a benzin és a gázolja árát. „A lakosságnak, a vállalatoknak és különösképpen a kisebb cégeknek ártana ez az intézkedés” – jelentette ki.

Az államfő elmondta, lennének más források is a jövedéki adó növeléséből remélt mintegy 2,3 milliárd lejes bevétel előteremtésére. Egyik forrásként a Liviu Dragnea vezette fejlesztési minisztériumot nevezte meg.

 

 

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?