Megkezdődött a büdzsé parlamenti vitája

Ismertette a jövő évi költségvetés tervezetét a parlament előtt Victor Ponta miniszterelnök. A büdzsé vitája kedden a szenátus és képviselőház együttes ülésén elkezdődött.  

A kormányfő arra hivatkozva kérte a tervezet elfogadását, hogy ezzel a honatyák a nyugdíj és minimálbér növekedésre, autópályák építésére valamint pénzügyi és politikai stabilitásra szavaznak.

A költségvetési bizottság péntek este fogadta el a mellékletekkel együtt a tervezetet, a testület egyébként a vitán elutasította az RMDSZ-nek mindegyik fontosabb javaslatát.

Victor Ponta ugyanakkor azt állítja: mindössze zsarolásnak tekinthető Traian Băsescunak a fenyegetése, hogy nem írja alá a Ponta-kabinetnek a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándéklevelét. A zsarolásnak szerinte az a célja, hogy ne alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság az elnök lányának több mint egymillió eurós hitelszerződése ügyében.

Ponta azt mondta: az elnök azt már elérte, hogy a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa elhalasztotta az a decemberi ülését, amelyen Bukarest szándéknyilatkozatát kellett volna elfogadnia. Hozzátette: mivel készenléti hitelről van szó – vagyis az ország nem tervezte lehívni az összeget –, ennek nincs hatása a gazdaságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?