Az államfővel egyeztet kedden a büdzséről Victor Ponta

A miniszterelnök és az államfő kedd délután megbeszélést folytat annak érdekében, hogy feloldják Traian Băsescu fenyegetőzése keltette patthelyzetet. A találkozót a kormányfő kezdeményezte, és 17 órakor kezdődik.

Traian Băsescu hétfőn azt nyilatkozta: nem írja alá a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti memorandumot, ha a kormány nem vonja vissza az üzemanyag jövedéki adója emelésének tervét. Ezt követően kedd délelőtt Victor Ponta levélben kért találkozót az államfőtől. Mint írta, a megállapodás felfüggesztésének és a költségvetés elfogadása késleltetésének következményeit figyelembe véve megoldást kell keresni a helyzet feloldására. A kormányfő azt szeretné, hogy a megbeszélésen Mugur Isărescu jegybankelnök, Daniel Chiţoiu miniszterelnök-helyettes és Liviu Voinea, a költségvetésért felelős miniszter is legyen jelen.

A kormány literenként hét eurócenttel növelné január 1-jével az üzemanyag jövedéki adóját, az ebből befolyó pénzt autópálya-építésre használná.

Băsescu nem ért egyet ezzel az intézkedéssel, mert a jövedéki adó már egy korábban megállapított ütemezés szerint is nő, és mindez az üzemanyag túlzott drágulásához vezet, ami Băsescu szerint megállítja a gazdaság növekedését.

Az IMF igazgatótanácsának decemberben kellene jóváhagynia a szándéklevelet. A levél tartalmáról a kormány november elején állapodott meg az IMF bukaresti küldöttségével a Románia által megkötött újabb, összesen mintegy 4 milliárd euró elővigyázatossági hitelszerződés keretében tartott első felülvizsgálati látogatás alkalmából. A hitelt fele-fele arányban biztosítja az IMF és az Európai Bizottság.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?