Kormányszóvivő: a szesz beszélt az államfőből

Ittasan állt ki a nyilvánosság elé vasárnap az államfő a kormány szóvivője szerint. Mirel Palada aznap este Facebook-oldalára azt írta: Traian Băsescu nem csak a hatalomtól részegült meg, a szesz diktálta mondanivalóját.

A kormányszóvivő az államfő támadásaira reagált. Băsescu vasárnap esti sajtónyilatkozatában ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy visszaküldi a parlamentnek, illetve az Alkotmánybíróságnál is megtámadja a költségvetési törvény tervezetét, ha a Ponta-kabinet kitart az üzemanyagok jövedéki adójának 7 eurócentes megemelése mellett.

Az államfő szerint más forrásokból kellett volna fedeznie a kormánynak a költségvetési hiányt. Azzal gyanúsította meg a miniszterelnököt, hogy a jövedéki adóból befolyt összeget a hatalmon lévő pártok kampányának finanszírozására fordítja.

Mint ismert, a miniszterelnök korábbi bejelentése szerint a jövedéki adóból származó összeget kizárólag közúti infrastruktúrafejlesztésre fordítanák jövőre. Victor Ponta azonban egy pénteki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kibökte: a pénzt valójában azokra a közalkalmazotti bérhátralékokra szánják, amelyek kifizetésére bírósági végzések kötelezik a kormányt.

Kimaradt?