Tőkés: a magyar közösség védelmében állok a becsületbíróság elé

Tőkés László a magyar közösség becsülete és jogai védelmében kíván kiállni azzal, hogy megjelenik a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely az állami kitüntetésének visszavonása kérdésében készül dönteni.

Tőkés László szerdán nyilatkozatban cáfolta azt az állítást, miszerint azután döntött a személyes részvétel mellett, hogy Ionel Haiduc, a becsületbíróság elnöke nem tette lehetővé számára, hogy ügyvéd képviselje a testület szerdai ülésén. Rámutatott: a valóság ennek éppen az ellenkezője. „Mind ez ideig azért nem jelentem meg a becsületbíróság előtt, mert az ügyvédi védelemhez való alapvető állampolgári jogomat nem biztosították. Ma viszont éppen azért teszek eleget az idézésnek, mivel időközben az Országos Ügyvédi Kamara kétség nélkül megállapította, hogy a védelem alkotmányos joga ebben az esetben is megillet” - írta nyilatkozatában az EP-képviselő.

Tőkés hozzátette: megjelenésének másik döntő oka az, hogy kitüntetése lehetséges visszavonását nem annyira személyes, hanem sokkal inkább közügynek és kisebbségi ügynek tekinti, hiszen Románia kommunista uralom alóli felszabadulásában szerzett érdemeiért részesült kitüntetésben. „Nem a pártbíróságként felálló becsületbíróságnak, hanem a román társadalomnak tartozom azzal, hogy ma a színe előtt felemelt fővel megálljak – éppen úgy, amiképpen tettem ezt Nicolae Ceaușescu idejében” - mutatott rá.

„Volt temesvári lelkipásztorként” jegyzett nyilatkozatában leszögezi, kisebbségi ügyről van szó. „Az 1989-es temesvári felkelésben élenjáró szerepet játszó református magyar közösségem vezető képviselőjeként nyertem el a kitüntetést; másfelől pedig a Románia Csillaga érdemrend visszavonási indítványa alapjául szolgáló rágalmak is kisebbségi, illetve magyarellenes természetűek. Következésképpen megjelenésemmel romániai magyar közösségem becsülete és jogai védelmében is kiállok” - írta az EP-képviselő.

Az ügy érdemi részét illetően megismételte, hogy az ellene felhozott vádak kiindulópontjául szolgáló tusnádfürdői megnyilatkozása szerinte nem képezheti alapját semmilyen erkölcsi szankciónak. „Egy demokratikus jogállamban a politikai véleménynyilvánítás nem büntethető (...) Álláspontom tartalma szintén nem eshet kifogás alá, hiszen akár a dél-tiroli példát, akár a román–magyar alapszerződést tekintjük, minden államnak, illetve nemzetnek jogában áll a hozzá tartozó külhoni kisebbségeket védelmében és támogatásában részesítenie” - mutatott rá Tőkés László.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy Tőkés László megjelenik a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely szerdai ülésén tárgyal kitüntetésének visszavonásáról, de nem mond le az ügyvédi asszisztenciáról és Kincses Előddel közösen érkezik a testület ülésére.

Két nappal az érdemrend becsületbíróságának ülése előtt Lord Alton, a brit felsőház tagja kérdést intézett Őfelsége Kormányához, hogy milyen lépéseket tesz a román kormány irányában annak kapcsán, hogy Tőkés László püspöktől, európai parlamenti képviselőtől meg akarják vonni a Románia Csillaga kitüntetést - tudatta az EP-képviselő sajtóirodája.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?