A brit felsőházban is téma Tőkés László „csillaga”

Két nappal a Románia Csillaga becsületbíróságának bukaresti ülése előtt, hétfőn Lord Alton, a Brit Felsőház tagja kérdést intézett a Cameron-kormányhoz: milyen lépéseket tesz a román kormány irányában annak kapcsán, hogy Tőkés László volt püspöktől, európai parlamenti képviselőtől meg akarják vonni a Románia Csillaga kitüntetést – tájékoztatott kedden az EP-képviselő sajtóirodája.

Alton arról is kikérte a kormány véleményét: milyen álláspontot képvisel azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy a magyar állam gyakoroljon védhatalmi státust a határain túl élő magyar kisebbségek vonatkozásában, és hogyan hasonlítják ezt össze már megvalósított autonómiákkal, mint például a dél-tiroli.

Mint korábban írtuk, Tőkés László személyesen is megjelenik szerdán a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely kitüntetésének visszavonásáról tárgyal. Az EP-képviselő azután döntött a személyes részvétel mellett, hogy Ionel Haiduc, a becsületbíróság elnöke nem tette lehetővé számára, hogy ügyvéd képviselje a testület szerdai ülésén.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?