Kelemen Hunor elutasította a PDL politikusainak bírálatait

Elutasította kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök a Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnökének, Cezar Predának azokat a spekulációit, miszerint az RMDSZ „titkos alkut” kötött a kormányzó Szociáldemokrata Párttal (PSD) a decentralizációról.

A román ellenzéki politikus kijelentéseinek előzménye, hogy a PDL bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a kormány ellen, miután a miniszterelnök kedden felelősséget vállalt a parlamentben a decentralizációs törvényért. Kelemen Hunorék azonban közölték, hogy nem támogatják az ellenzéki indítványt.

Cezar Preda szerint várható volt az RMDSZ-nek ez a magatartása, mert a szövetség és a PSD közötti alku értelmében a decentralizáció – a megyei önkormányzatok hatalmának megnövekedésével – lehetővé teszi „Románia federalizálását”, „az egységes román nemzetállam alapjainak lerombolását”.

Kelemen Hunor a Mediafaxnak leszögezte: az RMDSZ azért nem társul a PDL indítványához, mert hű akar maradni a decentralizációt is célul kitűző programjához, választóihoz és a 23 éve hangoztatott elveihez. „Cezar Preda félrebeszél. Nincs semmilyen titkos egyezség. Mi ugyanezeket az elveket vallottuk akkor is, amikor Preda pártja még a Szocialista Internacionálé tagja volt. Nem mi helyezkedtünk az egyik oldalról a másikra” – mondta Kelemen arra utalva, hogy időközben a PDL az Európai Néppárt (EPP) tagja lett.

A szövetségi elnök üzent egy másik demokrata liberális politikusnak, Cristian Predának is. Az EP-képviselő ugyanis blogján csalódottságát fejezte ki, amiért az RMDSZ annak ellenére nem támogatja a PDL bizalmatlansági indítványát, hogy a két alakulat ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz (EPP) tartozik.

„Én nem tapasztaltam Cristian Predán ugyanezt az ideológiai összeférhetetlenség okozta megrázkódtatást 2009-ben, amikor a PDL a PSD-vel együtt kormányzott. Preda még csak össze sem ráncolta a homlokát emiatt négy évvel ezelőtt. Nem okozott neki fájdalmat, hogy – bár egy pártcsaládhoz tartozunk – ők kormányra kerültek, mi meg ellenzékben maradtunk” – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?