Borbély László: az RMDSZ bevált brand

Meg kell mutatnunk a választóinknak, hogy vannak elképzeléseink, következetesek vagyunk, és üzeneteinket tisztán kell megfogalmaznunk” – jelentette ki Borbély László pénteken, Szilágykrasznán. A politikai alelnök a Szilágy Megyei RMDSZ tisztújító küldöttgyűlésén a Magyar Szórvány Napjáról, a kormány felelősségvállalással elfogadott decentralizációs tervéről, valamint a közelgő európai parlamenti választásokról beszélt.

„Ez az év nem csak a romániai magyarság számára, de egész Románia számára ínséges volt, és ilyenkor célszerűbbnek kell lennünk, pontosan kell tudnunk azt, hogy mit akarunk, merre tartunk. Voltak hátralépések ebben az évben, de azért mi megyünk előre, mert tudjuk az irányt, tudjuk azt, hogy a következő hónapokban, években mit kell tennünk a romániai, a szilágysági, illetve az erdélyi magyarokért” - fogalmazott beszédében Borbély László.

Elmondta, a kormányzó párszövetségnek 70 százalékos többsége van a parlamentben, mégis képtelen politikai döntések meghozatalára. Szerinte sok gyenge miniszter van, akik még a rendelkezésükre álló pénzt sem merik elkölteni. „Az önkormányzataink 20-25%-át kapják a 2010-2011-es évhez képest infrastruktúrára, vagy talán még annyit sem. A környezetvédelmi alapnál 2010-2011-ben megközelítőleg évi egy milliárd euró értékben tudtunk különböző projektekre, beruházásokra költeni, most 120 millió euróból gazdálkodnak, arról nem is beszélve, hogy most próbálják kifizetni azokat a csatorna, víz és csatornahálózatokra megkötött szerződéseket, amelyeket a mi kormányzásunk idején írtak alá” – vázolta a politikus.

Hozzátette, a román politikusok, politikai alakulatok már akkor is érezték, hogy erő van az RMDSZ kezében, és most is tudják, hogy eljön az ideje annak, amikor szükségük lesz a szövetségre. „Egy héttel ezelőtt Budapesten, a Magyar Állandó Értekezleten vettünk részt Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, és éreztük a magyarországi politikai osztály részéről, hogy az RMDSZ-ben, a Kárpát-medencében a legnagyobb magyar szervezetben, komoly partnert látnak, amelynek 23 éven át sikerült a romániai magyarságot összefognia. Ha a közvélemény-kutatások legfrissebb eredményeit nézzük azt látjuk, hogy tavaly óta nem változott az RMDSZ-be vetett bizalom, stabilan tartjuk a 85-87%-os támogatottságot, és erre vigyáznunk kell. Ezt a bizalmat nem szabad eljátszatni. A választóink pár hete is bebizonyították, hogy ha egy jól megalapozott, és megfogalmazott ügyről van szó, mellénk állnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy az RMDSZ referendumára három hét alatt kétszáz ezer támogató alaírás gyűlt össze. Ne legyünk tehát kishitűek, de ne dőljünk hátra karosszékeinkben” - hangsúlyozta Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: a szövetség nem akar mindenáron kormányon lenni, hiszen 2000-2004-ben, amikor a legtöbb kisebbséget érintő kérdésben előrelépés történt, nem voltak kormányon. „Akkoriban minden évben volt egy protokollum a Szociáldemokrata Párttal, és ehhez mindenki tartotta magát. Ma fontos tényezői vagyunk a romániai politikai életnek, és ezt nem szabad eljátszanunk. Amikor a többség úgy érzi, hogy egy kisebbségi közösség olyan erős tud lenni, hogy befolyással bír az ország döntéseire, elkezd nyomást gyakorolni rá. Napjainkban is ez történik, és ez bizonyítja, hogy erősek vagyunk. Bár mindig a legkisebb kormányzó párt voltunk, mindig ügyesen ki tudtuk választani azokat az embereket akik méltóképpen képviselték a magyarságot min az önkormányzatokban, mind pedig a parlamentben” - tette hozzá Borbély.

A kormány decentralizációs törvénytervezetére is kitérve, a szövetségi alelnöke elmondta: jó törvénynek indult, de kisebb-nagyobb csúsztatások még mindig vannak benne. „Nyilván jó dolog lesz, ha a döntéshozatalt lehozzák a megyékhez és a városokhoz, mi is ezt sürgetjük a kilencvenes évek óta. De mint minden törvénynél, itt is vannak buktatók, függelékek, amelyeket jól át kell nézni, mert az ördög a részletekben szokott megbújni. Figyelmesen át kell néznünk a tervezetet, mert hétfő az utolsó nap a módosító javaslatok benyújtására. Azt, hogy a decentralizálás majd hogyan is fog működni, illetve, hogy lesz-e pénz a kivitelezésre, majd kiderül” - tette hozzá Borbély László.

„Nagyon fontos időszak következik számunkra, hiszen jönnek az európai parlamenti választások. Véleményem szerint az RMDSZ egy bevált brand, én nem gondolkozom más listákban. A mi listánkra természetesen jelentkezhet bárki, aki megfelel a feltételeknek, mi nyitottak vagyunk” - magyarázta Borbély László, aki végezetül sok sikert kívánt a küldöttgyűlésnek, és abbeli reményét fejezte ki, hogy a következő év minden szempontból gazdagabb lesz, mint az idei. 

Kimaradt?