EKE

Idegenforgalmi információs pont nyílt Deság-patakán

Az EKE-ECO biciklis túraút információs házának avatóünnepélyét tartotta meg Deság-patakán az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) székelyudvarhelyi szervezete szombaton. A Zetelaka községhez tartozó festői környezetben megszervezett ünnepség elején Kovács-Kendi Lehel, az EKE székelyudvarhelyi osztályának elnöke köszöntötte a résztvevőket, felelevenítve a fénykorát az első világháború előtt megért, 1991-ben újraalapított, mára az ország legjelentősebb, mintegy 2000 fős tagsággal rendelkező turistaszervezetévé vált EKE történetét és munkásságát.

„Ez a kis információs faház szerves része annak a kerékpárútnak, amelyen Ivóból Zetelakára lehet biciklivel és gyalogszerrel is eljutni. Ez az útvonal egy 25 kilométeres szakasza a Hargitát egyre sűrűbben behálózó, kerékpárral is járható útvonalainknak” - mondta el Kovács-Kendi Lehel, majd hozzátette: az információs pontot szélesebb funkcióval is ellátják, hiszen itt vezet el ez egyesület által 2006 és 2008 között kiépített Zete vára tanösvény is, amely a környéken nyaraló turisták kedvelt útvonalává vált az elmúlt években. Végezetül az elnök megköszönte Hargita Megye Tanácsának, a Faragó Kft.-nek, a FAMOS Rt.-nek, a zetelaki közbirtokosságnak és Zetelaka önkormányzatának a támogatást, illetve több magánszemély, kiemelten Szederjesi Tamás projektfelelős munkáját.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott, hogy az elkövetkező időszakban a megyei tanács nem csak a konkrét projektek kapcsán szeretne együttműködni az EKE-vel és a többi tevékeny turisztikai szereplővel, hiszen a kormány által elfogadott decentralizációs tervezet értelmében sok területen engednék át a hatásköröket a megyei tanácsoknak, és ezek keretében az Országos Turisztikai Hatóság egyes feladatköreit is megkapnánk januártól.

„Az itteni községnek óriási potenciálja van, és ha a természeti értékeinket meg az ezekből fakadó lehetőségeket fenntartható módon hasznosítják, az emberi törődésre, szolidaritásra és lehetőségekre alapozva, akkor Zetelaka a fejlesztésnek olyan erőteljes útjára léphet, amelyre nem volt esélye a korábbi időszakban az összefogás hiánya miatt” – mondta köszöntőjében az elöljáró gratulálva az egyesületnek a kettős beruházáshoz: az információs ponthoz és a 25 kilométeres bicikliúthoz. Székelyföldnek is egyik erőssége lehet az elkövetkezőkben a vendéglátás és a minőségi élelmiszerek előállítása – hangsúlyozta Borboly. „Olyan tájjal büszkélkedünk, olyan környezettel kell gazdálkodnunk, amelyben érték minden, ami megterem. A vendéglátás és a minőségi élelmiszerek előállítása gazdaságfejlesztési prioritásai a megyének, a bicikliutak pedig hozzásegítenek környezetünk megőrzéséhez. Annak a kevés pénznek, amellyel a megyei tanács támogatta ezt a projektet, a legnagyobb megtérülése a vendéglátóknál lesz, hiszen ahogy a nemrég Zetelakán megszervezett Székelyföldi Akadémián a vendéglátók szervezetének vezetője is elmondta, mintegy félezer vendég elszállásolására van kapacitásuk a környék panzióinak és vendégházainak” – fejtette ki.

Kimaradt?