Tudósok meghatározták a kávézásra legmegfelelőbb időpontot

A legoptimálisabb időpont a reggeli kávézásra 9:30 és 11:30 óra között van – állítja Steven Miller idegkutató. Az időpont gondos kiválasztása fontos abból a szempontból, hogy ne alakuljon ki tolerancia a kávéval szemben.

Miller szerint az egész a fájdalomcsillapítókhoz és az antibiotikumokhoz hasonlóan működik. Ezeket is csak akkor szabad bevenni, ha szükség van rájuk, hogy ne alakuljon ki védettség az emberben. A különbség az, hogy a koffeinnel nem a fájdalom/élvezet érzékelését akarjuk megváltoztatni, hanem az éberséget.

Mint ahogy nem veszünk be bivalyerős fájdalomcsillapítókat egy egyszerű fejfájásnál, nem érdemes koffeint vinni a szervezetbe akkor, amikor a testünk amúgy is éberebb állapotban van. Ehelyett akkor kell kávézni, amikor a testünk túljut ezeken az éberségi csúcsokon, amelyeket a belső biológiai óra határoz meg. A doktorandusz szerint a legtöbben amúgy is túlzásba visszük a koffein bevitelét, legalább olyan időpontokba tegyük, amikor tényleg értelme van.

A kutató szerint a vér kortizol koncentrációjának és a test éberségének köze van egymáshoz, ezért meghatározta azokat az időpontokat, amikor csúcson van a kortizol koncentrációja. Ez 24 órás ritmusokban váltakozik, így reggel 8-9 között például csúcson van, ekkor nem érdemes kávét inni. Dél és 1 óra között sem, valamint reggel 5:30-6:30 között sem. A leghatékonyabb akkor a koffeint, ha 9:30 és 11:30 között visszük be, ekkor ugyanis éppen leesik a kortizol koncentrációja a vérben.

Kimaradt?